Bu şifreyi kullanan duman olur!
Emniyet'ten uyarı!
Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, kullanılan her şifrenin özellikle harf, rakam ve simgelerden oluşan karmaşık bir şifre olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini bildirdi.
Yapılan araştırmalarda en çok kullanılan şifrenin '123456' olduğunun tespit edildiğini açıklayan emniyet, "Artık, şifreleri '123456' olarak belirlemekten kaçının" uyarısında bulundu.
İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kullanılan her şifrenin en az 6 haneli olmasına dikkat edilmesi tavsiye edildi. En çok kullanılan ikinci şifrenin '123456' olduğunun belirtildiği açıklamada, "Kullanılan şifrelerin unutulması durumunda sorulacak gizli soru ve cevapların kontrol edilerek kolay bulunabilecek cevaplar olmadığına dikkat edelim.
Tüm şifrelerin birbirinden bağımsız olup olmadığının kontrol edelim. Yapılan araştırmalarda dünyanın en çok kullanılan şifresi, yine İngilizcede şifre anlamına gelen 'password' oldu.
Listede ikinci sırayı kolaylığıyla ünlenen '123456', üçüncü sırayı da '12345678' aldı. Bu durum da gösteriyor ki; şifrelerimiz kesinlikle kolay tahmin edilebilir olmamalıdır. Şifrelerimizde sayılar, harfler ve kullanabildiğimiz diğer karakterler de olsun. Eğlence, oyun gibi sitelerinde mail şifremizi asla kullanmayalım" ifadelerine yer verildi.
"DOĞUM TARİHİNİZİ ŞİFRE YAPMAYIN"
Güvenli kredi kartı kullanılmasıyla ilgili uyarıların da yer aldığı açıklamada, vatandaşlardan ATM'lerde kart şifresi girerken dikkatli olmaları istendi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "ATM'lerde ve pos cihazlarına şifremizi girerken elimizle kapatalım. Eğer kullanıyor isek kredi kartımızın limitini yeniden düzenleyelim. Kullanmıyor isek yurt içi ve yurt dışı sanal alışveriş kullanımına kartımızı sınırlayalım. Kredi, banka kart şifresini doğum tarihi veya tuttuğumuz takımın doğum tarihi yapmaktan kaçınalım. Kartımızı güvenmediğimiz kişilere vermeyelim, emanet etmeyelim, çalındığı veya kaybolduğunu düşündüğümüzde derhal müşteri hizmetlerini arayarak kartı kullanıma kapatalım. İnternet alışverişlerinde bankanızdan alabileceğiniz ve limitini kendinizin her defasında değiştirebileceğiniz 'Sanal kart' kullanımına başlayalım."
CİHAN