Bunu yapana 3 yıl hapis!
Rekabet Kurulu’nun 12 bankaya verdiği 1.1 milyar liralık cezayla ilgili davalar sürerken bu tür cezaların önünü kesecek yasal düzenleme hazırlanıyor. Kurul bankalara soruşturma açmadan önce BDDK’dan görüş alacak.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda oluşturulan alt komisyon tarafından bugünden itibaren görüşülmeye başlanacak.
Bankacılık Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, sürpriz rekabet cezalarına karşı bankalar için yeni kontrol mekanizması getiriyor.
Tasarıya göre, Rekabet Kurulu’nun bankalar hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında resen veya ön araştırma sonucunda soruşturma açılmasına karar vermesi halinde, bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) bildirilecek. Soruşturma sonucunda oluşturulan rapor karara bağlanmadan önce, görüşü alınmak üzere BDDK’ya tebliğ edilecek.
‘GÜVEN VERMELİ’
Maddenin gerekçesinde, bankacılık sektörünün mali bakımdan güven veren bir yapıda olması gerektiği vurgulandı. Bu nedenle, ceza uygulanması düşünülen kuruluşların mali bünyelerinin ve diğer hususların değerlendirilmesi bağlamında BDDK tarafından Rekabet Kurulu’na görüş verilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.
KÜÇÜK HİSSEDARA PAY
Rekabet Kurulu, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri konusunda birlikte hareket ettikleri gerekçesiyle 12 bankaya 2013’te 1 milyar 117 milyon lira idari para cezası vermişti. Bankalarca yapılan itiraz üzerine açılan davalar devam ediyor. 2001 krizinde batan bankalardan dolayı on binlerce küçük hissedarın mağduriyeti devam ederken, bu konuda yeni adım atılıyor. Tasarıya göre, iflas eden bankalarda tüm yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sonra tasfiye bakiyesi kalırsa, bu paradan bankayı zarara uğratan hâkim ortakları ve yöneticilerine ve onlaran akrabalarına pay verilemeyecek. Bunlara düşen pay, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile küçük hissedarlar arasında, hisseleri oranında dağıtılacak.
HİSSE SÖYLENTISINE CEZA ARTIYOR
Tasarının 46. maddesiyle de Sermaye Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren; söylenti çıkaran; haber veren ve yorum yapanlara verilen hapis cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkartılacak. Beş yıllık üst sınır korunacak. Bu suçla ilgili ceza verilebilmesi için, söz konusu kişilerin kendisine veya bir başkasına doğrudan yahut dolaylı menfaat sağlama koşulu aranacak. (Habertürk)