"Büyük çöküş yakında geliyor!"
Ünlü yatırımcı Rogers, "Parasal genişlemeye devam etmek yakında bir çöküşün gerçekleşmesine neden olacak" dedi
Dünyaca ünlü Emtia yatırımcısı ve finans uzmanı Jim Rogers, "Türkiye'nin kredi notunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltilmesi son derece önemli" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rogers, son yedi ay içerisinde sırasıyla Fitch, Moody's ve Japan Credit Rating Agency'nin (JCR) Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarmasının özellikle yatırımlar açısından önemli olduğunu belirtti.
Rogers, yatırımcıların genellikle, "yatırım yapılabilir" notu sonrasında hemen harekete geçmediğini, bazı başka göstergeleri de değerlendirdiklerini belirtti.
Not artışları sonrası özellikle uzun zamandır Türkiye'yi izleyen yatırım için bekleyen yatırımcıların, "işte Türkiye artık yatırım yapılabilir bir yer" demelerine neden olacağına işaret eden Rogers, "Tabi ki yatırım yapmak için tek belirleyici kredi notu değil ama not artırımı pozitif bir etken. Türkiye'nin kredi notunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltilmesi son derece önemli. Ben Türkiye'nin notunun 'yatırım yapılabilir' olmasının pozitif bir gelişme olarak görüyorum" diye konuştu.
Rogers, Türkiye için olumlu ifadeler kullanmasına rağmen küresel risklerin halen devam ettiğini belirterek, ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişlemeye devam edeceğine yönelik sinyaller vermesinin “büyük bir hata" olduğunu söyledi.
Fed Başkanı Ben Bernanke'nin, ABD Kongresi'ndeki kritik konuşmasında QE3'ün hızının verilere bağlı olduğunu ve erken durdurulmasının olumsuz etkilerinin olacağını belirtmesine ilişkin olarak Rogers, "Benim söylediklerimden daha çok onların ne yaptıkları önemli. Ben de onların dediklerine göre hareket ediyorum. Ben parasal genişlemenin süreceğini düşünüyorum. Tüm dünyada parasal genişleme devam edecek'' değerlendirmesinde bulundu.
Rogers, parasal genişlemenin Merkez Bankaları tarafından krizden çıkış ve toparlanma göstergesi olarak sunulmasının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, "Şu anda krizden nasıl çıkacağını bilmeyenlerin en iyi bildikleri şey para basmak. Para basalım ve ekonomiye pompalayalım. Ama sonunda bunu faturasını hepimiz ödeyeceğiz. Bu şekilde para basılmaya devam edilmesi her zaman daha fazla enflasyon ve daha yüksek faiz oluşturur. Tarihin her döneminde bu adımların sonucu bu şekilde oldu. Şimdi de sonucu bu olacak" dedi.
-"Büyük çöküş yakın"-
Rogers, tüm dünyada parasal genişlemeye devam edilmesinin daha sonrada ülke ekonomileri için onarılması çok zor sonuçları ortaya çıkaracağını belirterek, "Parasal genişlemeye devam etmek yakında bir çöküşün gerçekleşmesine neden olacak. Kimse ve hiçbir ülke bu parasal genişleme trendinden muaf değil. Böylesi bir çöküş herkesi etkisi altına alacak. Olası bir çöküşün sonuçları hepimiz için çok kötü olacak. Paranın giderek daha fazla basılması artık insanların kâğıt parayı değersiz bularak uzaklaşmasına, bir değer olarak görmemesine yol açacak. Eğer genişlemeci politikalara devam edilirse bu yılın sonlarında doğru piyasalarda ciddi bir çöküş yaşanabilir" diye konuştu.
Parasal genişlemenin küresel finans piyasalarında yakın zamanda bir çöküşe neden olabileceğini belirten Rogers, böyle bir çöküşün olası etkilerini için, "Çöküş sonrası ABD Merkez Bankası FED sağ olsun, onların sayesinde denilecek. Bu çöküşe karşı kimse muaf ya da ayrıcalıklı kalamayacak. Belki Kuzey Kore kalabilir" dedi.
Rogers, artık iflas etmesi gereken kurum, şirket ve ülkelerin iflas etmelerini izin verilmesi gerektiğini belirterek, "Tarihte ilk kez bu kadar fazla likidite ile karşı karşıyayız. Dünyanın en büyük ekonomisi eğer para basmaya devam ediyorsa, bundan kimse için kaçış yok. Bence FED'in artık para basmayı bırakması, tahvil alımını durdurması ve iflas edeceklerin iflas etmesine müsaade etmeleri gerekiyor. Para basmayı durdukları zaman belki birçok insan bu durumda ilk etapta etkilenecek. Ama insanları sürekli tekrar tekrar kurtaramazsınız. Bu daha başarısızlığın sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeterli değil. Daha önce olmadı, şimdi de olmayacak" şeklinde konuştu.
Yatırımlarının büyük bölümünü altına yaptığı bilinen Rogers, önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının seyrine ilişkin olarak, "Er ya da geç altın fiyatları 1900 dolar seviyelerini yeniden görecektir. Ama şu anda altın fiyatlarını henüz taban yapıp yapmadığından emin değilim" dedi.
Altın fiyatları için umutlu konuşan Rogers, "Ben hali hazırda bütün altınlarımı tutuyorum ve yeniden altın alacağım. Sadece iyi bir taban yapmasını bekliyorum. Bunu gerçekleştiğini gördüğümde tabi ki altın almaya devam edeceğim" diye konuştu.
-Daha önce AA'ya ne demişti?-
Daha önce AA'ya yaptığı açıklamada, Rogers, hali hazırda küresel gelişmelerin olumsuz yönde olduğunu, yeni yatırımlar için beklemede kaldığını belirtmiş, "Türkiye, benim yatırım listemde üst sırada. Eğer cari açık konusu çözümlenirse, Türkiye benim yatırım listemde çok yukarıda yer alıyor diyebilirim'' ifadelerini kullanmıştı.
Dünyaca ünlü yatırımcı ve Open Society Foundation'ın kurucusu George Soros ile Quantum Fund'u kuran Jim Rogers, dünyada emtia yatırımının da dünyada öncülerinden oldu. Rogers 38 yaşında emekli olarak dünyayı dolaştı ve "Investor Biker", "Sıcak Emtialar" gibi çok satan piyasa kitaplarını da kaleme aldı.
Emtia yatırımını savunun Rogers, dünyanın önde gelen ve en çok takip edilen yatırımcılarından biri olarak dikkat çekiyor.
AA