Çağlayan yine Merkez'e çattı!
"TL aşırı değerli, Merkez bunu seyretmemeli"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Lirası'nda aşırı değerlenme olduğunu belirtirken Merkez'in bunu seyretmemesi gerektiğini belirtti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin 2012 yılında tarihinde ilk kez yumuşak inişi sağladığını belirterek “yumuşak inişin" sağlanmasında net ihracatın belirleyici rol oynadığını ifade etti.
Çağlayan, Türkiye’nin 2012 yılı ithalat rakamlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Dünya ekonomisindeki sıkıntılara karşın Türkiye’de, 2012 yılında ekonominin pek çok göstergesinde iyileşme yakalandığını söyleyen Çağlayan, böylelikle yumuşak inişin sağlandığını belirterek, “Tarihimizde ilk kez bir yumuşak iniş gerçekleştirdik. Ekonomimizi büyütürken cari açığımızı azalttık, bilhassa işsizlik azaldı. Yumuşak inişin sağlanmasında net ihracat en belirleyici rolü oynadı ve mal ihracatımızın yüzde 13.1 artmış olması dünya ortalamasının çok çok üzerinde bir artışa işaret ediyor” dedi. 2012 yılının ilk 11 ayında cari açığın, 2011’in aynı dönemine göre yüzde 35.7’lik oranla 25.1 milyar dolar gerileyerek 45.2 milyar dolar olduğuna işaret eden Çağlayan, “25.1 milyar dolarlık gerilemenin 21.3 milyar doları mal ve hizmet ihracatındaki artıştan geliyor. Bu ne demek? Cari açık ithalattaki gerileme ile değil, ihracat artışı ile başarıldı demek” ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılında kredi kartları ile yurtdışı internet sitelerinden tam 18 milyon kez alışveriş yapıldığını belirterek, “Ortalama 105 TL harcama ile tam 1.9 milyar TL harcadık” dedi.
Çağlayan, Türkiye’nin 2012 yılı ithalat rakamlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. 2012 yılında, 54 bin 802 firmanın ihracat yaptığını, buna karşılık 64 bin 805 firmanın da ithalat yaptığını söyleyen Bakan Çağlayan, ancak bu sayının yanıltmaması gerektiğinin, Türkiye’deki ithalatçı sayısının bundan çok daha fazla olduğunun altını çizdi. Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:
“PARFÜMDEN CEP TELEFONUNA KADAR BİRÇOK İTHAL ÜRÜN KULLANIYORUZ”
“Hepimizin, üzerimizdeki kıyafetlerden tutun, mutfağımızdaki eşyaya, parfüme, cep telefonuna kadar birçok ithal ürün kullanıyoruz. İthalatçı firmalar bize sadece aracılık yapıyorlar. 236 milyar dolar ithalat aslında hepimizin ithalatı. Bakın, hiç dikkatinizi çekmeyen bir konu. İnternet üzerinden alışveriş…Tahmin edebilir misiniz? Acaba 2012’de Türkiye’de internet üzerinden sadece yurtdışındaki sitelerden kaç alışveriş yapıldı? 2012 yılında kredi kartları ile yurtdışı internet sitelerinden tam 18 milyon kez alışveriş yapıldı. Ortalama 105 TL harcama ile tam 1.9 milyar TL harcadık. Burada bir noktanın altını çizmek istiyorum. İhracatı sadece ihracatçı firmalar yapıyor. Ancak internet üzerinden bu 18 milyon alışverişi, sadece ithalatçı firmalar değil, aynı zamanda nihai tüketiciler yapıyor.”
Çağlayan, burada “ithalat kötüdür, ithalat yapmayın” noktasında asla olmadığını, tabii ki ihracatın da ithalatın da yapılacağını belirterek, “Ben burada Ekonomi Bakanı olarak, 'Paramızı nereye harcıyoruz, nasıl harcıyoruz?', bu konularda sizi bilgilendirme görevi taşıyorum” dedi.