Cahiller yüzünden ekonomi batıyor!

Cehaletin faturası 1.19 trilyon dolar!

Cahiller yüzünden ekonomi batıyor!
Okuma-yazma bilmeyenlerin fazlalığı, dünya ekonomisine çok pahalıya patlıyor. ABD’li Pearson’un yayınladığı rapora göre okuma-yazma bilmeyenler yüzünden dünya ekonomisi her yıl 1.19 trilyon dolar daha az katma değer üretiyor.
Ülkeler her ne kadar vatandaşlarının okuma yazma oranını geliştirme çabasında olsa da dünya ölçeğinde cehalettin oranı dünya ekonomisini ciddi boyutta etkiliyor. Cehaletin varlığı ve bu kişilerin ekonomik hayata katılamaması dünya ölçeğinde ciddi yük yaratıyor. Dünyanın önde gelen eğitim şirketlerden Pearson’ın (Projectliteracy) ‘Okuma Yazma Projesi’ adıyla yayınladığı rapor, cehaletin her yıl dünya ekonomisinin 1.19 trilyon dolar daha değer üretmesini engellediğine değindi. Cehaletin sadece gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin problemi olmadığı belirtilen raporda, ABD’de 32 milyon kişinin okuma yazma bilmediği belirtildi. Dünyanın bir nevi teknoloji üssü olan ABD’nin cehalet oranı dikkatleri çekerken, Oxford, Cambridge gibi üniversitelere ev sahipliği yapan İngiltere’de bile her 5 çocuktan birinin ilkokuldan terk olduğu ve düzgün bir şekilde okuma yazma bilmeden hayatına devam ettiği belirtiliyor. Pearson’un aynı araştırmasında en fazla cehalet oranının 287 milyon yetişkin ile Hindistan’da olduğuna da dikkat çekiliyor.
Milyar dolarlar kazanılabilir
Cehaletin faturası, gelişmiş ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası’nın (GDP) yüzde 2’sine malolurken, gelişmekte olan ülkelerin yüzde 1.2’sine, gelişmemiş ülkelerin de yüzde 0.5’ine denk geliyor.
Cehalet sorunun çözülmesi durumunda ABD’nin her yıl 301 milyar dolarlık bir refah daha yaratabileceği belirtilen araştırmada sırasıyla İngiltere 127, Avustralya 18, Hindistan 54, Çin 135 ve Brezilya’nın ise 27 milyar dolarlık refah sağlayabileceği belirtildi. Raporda ayrıca okur yazarlık oranın artırılması ve cehaletin önlenmesinin daha eşit bir toplum oluşturmak için vazgeçilmez bir adım olacağı belirtildi. Küresel olarak yetişkinlerin okur yazarlık oranında yıldan yıla bir artış gözlenirken, Pearson’un raporunda 2015 sonunda yüzde 85 olacağı tahmin ediliyor.