Cep bataryaları sınıfta kaldı

BTK 660 cep telefonu ve tableti inceledi

Cep bataryaları sınıfta kaldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu yılın ilk 9 ayında piyasadan topladığı 660 adet cep telefonu ve tablet gibi elektronik iletişim cihazını laboratuvarında testten geçirdi. Teste giren 660 cihazdan 147’sinde standarda aykırılık tespit edildi. İncelenen cihazların en çok sınıfta kalan parçası bataryaları oldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, cep telefonu ve benzeri elektronik iletişim cihazlarından numune toplayıp standart denetimine tabi tutuyor. Bu yılın ilk 9 ayında toplanan 660 adet cihaz BTK laboratuvarında testten geçirildi. Test sonucu 660 cihazdan 147’sinde standarda aykırılık tespit edildi. Standarda uymayan cihazların büyük çoğunluğunu CE ve uygunluk belgesi bulunmayan ürünler oluşturdu. İncelenen cihazların en çok sınıfta kalan parçası bataryası oldu.

Piyasaya da satılan yüzlerce model cep telefonu ve tablet bilgisayarlar cihazların arızalı çıkması problemlerini de beraberinde getirdi. Tamamına yakını ithal olan elektronik ürünlere yönelik ‘arızalı çıktı’ şikayetleri üzerine BTK, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine ağırlık verdi. Kuruma bağlı 25 bölge müdürlüğünde görevli denetçiler incelemek üzere piyasada satılan mobil ve sabit telefon, telsiz, kablosuz modem, telsiz telefonlardan bazılarına test için el koyuyor. Bu cihazlar Ankara’daki BTK laboratuvarına gönderilip burada standart testinden geçiriliyor. Denetçiler, perakende ve toptan satış yerlerinin yanı sıra tüketici şikayetlerini dikkate alarak denetim gerçekleştiriyor. Laboratuvarda ise cihazların Avrupa standartlarına uygunluğu inceleniyor. BTK’nın yaptığı kontroller sonucu 2008 ylında 877 adet cihazdan 194’ü, 2009’da 762 adet cihazdan 84’ü, 2010’da 755 adet cihazdan 105’i, 2011’de 77 adet cihazdan 63’ü, 2012’de ise 961 adet cihazdan 100’ü standartlara aykırı çıktı. 2013’ün ilk 9 ayında yapılan kontrollerde ise incelenen 660 adet cihazdan 147 adedinde standartlara aykırılık tespit edildi.

BTK, piyasa gözetim ve denetimleri kapsamında şüpheli görülen bazı cihazlara el koyarak kendi laboratuvarında teste tabi tutuyor. Burada standart dışı çıkan parçaların başında ise batarya geliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürü Ahmet Emin Turgut, fiyatı 2 bin lira olan telefonların dahi çok ucuz ve kalitesiz bataryalarla satılabildiğini söyledi. “Batarya deyip geçmemek” gerek, çünkü ucuz bataryanın kullanımı sonucu oluşan arıza cihazın garanti kapsamı dışına çıkmasına neden oluyor. Ahmet Emin Turgut, tüketicileri telefon alırken sadece fiyatına değil CE işareti, uygunluk ve garanti belgesi ile IMEI numarasının kayıtlı olup olmadığına dikkat etmelerini tavsiye ediyor.

BTK görevlileri denetimler kapsamında şüpheli görülen cihazlar numune olarak alınıp BTK laboratuvarına gönderiyor. Ankara’daki laboratuvarda cihazların elektromanyetik uyumluluğu, çıkış güçleri, diğer cihazlar ile teknik açıdan olumsuz etkileşimde bulunup bulunmadığı, çevresel etkilere karşı dayanıklılığı inceleniyor. Laboratuvar Müdürü Ahmet Emin Turgut cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaların insan sağlığını tehdit etmemesi için SAR (özgül soğurma oranı) ölçümlerini gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Ölçümlerde SAR değerinin, Avrupa Komisyonu’nun belirlemiş olduğu limit değer olan 2 W/kg altında olup olmadığını kontrol ettiklerini belirten Turgut, limitin üzerinde SAR değerine sahip cihazların piyasadaki satışının yasaklandığını kaydetti.

Cep telefonu cihazlarıyla ilgili standartlara aykırılık durumlarının nadir olarak rastlanıldığını ifade eden Turgut, ancak özellikle batarya, şarj cihazı gibi aksesuarlarda standart dışılığın görüldüğünü dile getirdi. Turgut’un verdiği bilgiye göre bataryaların içerdiği kimyasalların kontrolsüz şekilde açığa çıkması durumunda yaralanma veya zehirlenme riski bulunuyor. Orijinal ya da üreticinin tavsiye ettiği uyumlu bataryalar ile orijinal şarj adaptörü kullanmanın önemine dikkat çeken Turgut, orijinal olsa dahi zamanla şarj kapasitesi azalan ve bu nedenle çabuk biten, şişme eğilimi gösteren bataryaların da kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.

zaman