Cep telefonu alırken bunlara dikkat edin

BTK uyardı

Cep telefonu alırken bunlara dikkat edin

Satın alınacak cihazın ambalajının açılmamış olması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Satın alınan cihazın markası, modeli ve seri numarası veya IMEI numarasının faturada belirtilmiş olması ve cihazın 'CE' işaretinin varlığın kontrol edilmesi gerekir." denildi.

Yeni alınan cep telefonunun Türkçe kullanım kılavuzu olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlamayan ve teknik düzenlemelere sembol, ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirmesi işlemlerine uygun üretilmemiş ürünlerin alınmaması tavsiye edildi. Cep telefonu abonelerinin sözleşme şartlarını iyi okumaları gerektiğinin dile getirildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Seçmeyi düşündüğünüz tarifenin ücretlendirme periyodu, ücretsiz konuşma süresi, kısa mesaj adedi, veri miktarı gibi detayları hakkında tereddütsüz bir şekilde bilgilenmeden tarifeyi seçmemelisiniz. Tarife seçiminde bulunmamanız durumunda işletmecinizin standart tarifesi üzerinden hattınızın kullanıma açılacağı hususunu gözden kaçırmamalısınız. Hattınız özel içerikli hizmetlere açıksa, işletmeciniz söz konusu hizmeti sunmaya başlamadan önce ücretlendirmeye ilişkin (hizmetin süresi ve ücreti) olarak ücretsiz bir şekilde sizi bilgilendirmek zorundadır."

SMS GÖNDEREN KAYNAĞI İYİ OKUYUN, DOLANDIRILMAYIN

BTK açıklamasında, cep telefonu abonelerine gönderilen yanıltıcı SMS'lerin dolandırıcılık amacıyla kullanılabildiğine dikkat çekildi. Kaynağına bakılmadan değerlendirilen SMS'lerin çeşitli sıkıntıya sebep olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Size gönderilen SMS'lerin içeriğini dikkatlice okumanız ve SMS mesajını gönderen kaynağın güvenilirliğini göz önüne almanız yararınıza olacaktır. Bununla birlikte, dolandırıcılık amacıyla size gönderildiğini düşündüğünüz SMS içeriklerine ilişkin hizmet aldığınız işletmeciyi bilgilendirerek, gerekli şikâyetleri yapmanız gerekmektedir." ifadeleri yer aldı.