Cep telefonu olanlar dikkat
BTK Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu hatlarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
İnternet üzerinden cep telefonu hattı sorgulama sisteminin ortaya koyduğu sonuçlar çarpıcı. Bir çok abone üzerine çok sayıda hattın kayıtlı olduğu bilgisiyle şaşkına döndü. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanı Tayfun Acarer, tabloyu TRT Haber'e değerlendirdi.
1 kişinin üzerinde en çok 4 hat olabilir
BTK'nin sunduğu hizmetle aboneler üzerinde kaç telefon hattı olduğunu öğrenebiliyor. Normalde GSM operatörleri bir kişi üzerine en fazla 4 hat kaydedebiliyor. Ancak kimilerinde bu sayı onlarca olabiliyor.
Ulaşılan sonuçlarla ilgili TRT Haber'e değerlendirmelerde bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanı Tayfun Acarer, "Özellikle eski dönemlerde kişilerin bilgileri dışında açılmış hatlarla ilgili bir durum söz konusu" dedi.
O hatlar masum işlerde kullanılmıyor
İşin şakası yok. Açılan hatlar çok da masum işler için kullanılmıyor.
Bu konuda uyarılarda bulunan BTK Başkanı Acarer, "Bazen bunlar masumane bazen de hiç de masumane olmayan şekilde yapılmıştır. Ve ciddi tüketici mağduriyetleri oluyor. Çünkü üzerine hat kayıtlı olup bunu bilmeyen kişi, o hat usulsüz işlerde kullanıldığı zaman sorumlu olarak gösteriliyordu" diye konuştu.
BTK Başkanı Acarer'in bir yakını da mağdur olmuş. O mağduriyeti örnek gösteren Acarer, "Kızın üstüne bir hat çıkarılmış ve o hatta gayri kanuni işlerde kullanılmış bir kaçakçılık olayında" dedi.
Haberiniz olmadan adınıza hat alınmışsa ne yapmalısızın?
"Bir kişi adına haberi olmadan hat açıldığında ne yapmalı?" şeklindeki soruya Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap, şu cevabı verdi:
"Vatandaşlar hemen cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunabilirler. Kendisiyle ilgili olarak sahte kimlikle fatura alan kişilerin takip edilmesi yolunda yasal yolları işletebilirler. icra takiplerine maruz kalan vatandaşlarımız bu borcu kesinlikle ödememeli ve itiraz etmeliler. Zaten cep telefonu operatörleri de bu takiplerinden vazgeçiyorlar."