“Çiftçi elektriğini güneş enerjisiyle kendi üretsin”

Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi ve Şahin Pamuk Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, pamukta geçen yıla oranla beklenen rekolteye ulaşılamayacağını söyledi

“Çiftçi elektriğini güneş enerjisiyle kendi üretsin”

Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi ve Şahin Pamuk Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, rekolte sorununun tekstil sektörünü olumsuz etkileyeceğine vurgu yaptı ve "Çiftçi, kendi elektriğini güneş enerjisinden üretebilir. Bunun için de devlet desteği şart." dedi.

Dünya genelinde birçok tarım ürününü olumsuz etkileyen kuraklığın, dünya tekstil sektörünü yakından ilgilendiren pamukta da önemli oranda rekolte düşüklüğüne sebep olması bekleniyor. Türkiye'nin çöl sıcaklarından etkilenmesi yanı sıra pamuğa en büyük darbenin sık sık kesilen elektrik tarafından vurulduğu, çiftçinin elektrik sorunu yaşadığı için pamuk tarlalarını sulayamadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi ve Şahin Pamuk Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, Türkiye'de bu yıl pamuk çitçisinin görülmemiş bir şekilde mağduriyet yaşadığını söyledi. Bingöl, şunları dile getirdi: "Türk tekstil sanayisinin en önemli ham maddelerinden birisi olan pamuk için maalesef bu yıl fazla olumlu konuşmak çok zor. Bir yandan kuraklık, bir yandan çözüm bulunamayan elektrik sorunu tarlada pamuk üreticisini mağdur ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde vatandaşlarımız tarlalarını sağlıklı olarak sulayamamakta, yapılan yatırımlar adeta çöpe gitmektedir. Pamuk fidanları sulanamadığı için tarlalarda aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenmekte ve kuraklığında etkisiyle istenen pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekolte düşüşünün yaşanması beklenmektedir. Bölgenin şu anda en önemli elektrik sonunu teknik alt yapının yetersiz oluşu ve geçen yıla oranla yüzde 50'nin üzerinde yeni abone müracaatının yapılması. Teknik alt yapının revize edilerek düzeltilmesi yönünde elektrik yetkililerinin önemli çabaları bulunuyor. Ancak bölge milletvekillerinin konuyla ilgili yenileme çalışmaları için ciddi ödenekler çıkarması gerekiyor."

Gerek il valilikleri gerekse elektrik idaresinin bu konuda insanüstü gayret içerisinde olduğunu kaydeden Bingöl, "Ancak bunların çözümünde hükümet kanadının da daha duyarlı olması, bölge milletvekillerinin teknik alt yapının değiştirilmesi için gerekli ödenekleri bir an önce çıkarması lazım. Bunun yanında elektrik idaresinin 24 saat görev yapacak çok sayıda mobil ekipler oluşturması gerekir." ifadelerini kullandı.

Kuraklık ve enerji sorunlarıyla boğuşan Türk çiftçisinin güneş enerjisinden elektrik üretimine geçme zamanının da geldiğini vurgulayan Bingöl, şunları söyledi: "Dünyanın birçok ülkesinde devlet destekli olarak çiftçiler kendi enerjilerini kendileri üretmektedir. Türkiye'de de bu mümkündür. Güneş enerjisinden elektrik üreterek çiftçilerimiz enerji sorununu çözebilir. Bu konuda hükümetin ciddi adımlar atması ve destekleyici çalışmalar içerisine girmesi gerekir. Son alınan kararlarla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri bu konuda kapsam dışı bırakılmış, ancak bölgenin güneş ışığından istenilen verimlilikte yararlanacağı özel olarak yapılan araştırmalarla mümkün görülmektedir. Türk çiftçisi kendi elektriğini üretme noktasında başarılı olursa ürün maliyet fiyatlarında da önemli düşüşler görülecektir. Özellikle ikinci ve üçüncü ürünlerle ilgili sulama çalışmalarındaki enerji açığı güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesiyle mümkün olacaktır. Çiftçilerimizin kendi enerjilerini üretebilmesi için gerek mali gerekse teknik desteklerinin devlet tarafından karşılanması ve bu alanda yapılacak yatırımların ülke ekonomisine büyük bir katma değer olarak dönüş yapacağı unutulmamalıdır."