Çılgın projeye Çin karıştı!
Türk üreticiler isyan bayrağını çekti: Olmaz böyle şey!
Yavru Vatan’ın içme suyu daha kaliteli yerli boru varken Çin malı borularla taşınacak
KKTC - Anamur arasında yapılacak su temin projesi, ‘Asrın Projesi’ olarak kabul ediliyor. Projenin başarısındaki en önemli bileşen ise suyu taşıyacak olan borular. Ülkemiz çelik boru üretiminde Avrupa birincisi, dünya beşincisiyken, Asrın Projesi’nde Çin malı borular kullanılıyor. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Başkanı Ahmet K. Erciyas, “Projede kullanılacak boruların ülkemizden rahatlıkla temin edilme imkânı varken, Çin’den hem de daha pahalıya ithal edilmesi kabul edilemez” dedi.
Türkiye’den KKTC’ye içme suyu götürülmesini sağlayacak Asrın Projesi olarak kabul edilen KKTC – Anamur Su Temin Hattı Projesi’nde Çin’den ithal edilen boruların kullanılacak olmasına Türk çelik boru sektörü tepkili. Konuyla ilgili açıklama yapan Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Başkanı Ahmet K. Erciyas şunları söyledi: “Türkiye çelik boru üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ise beşinci sırada. Sektörümüz referans projelerle kalitesini de kanıtladı. Buna karşın bu kadar önemli bir projede Çin malı boruların kullanılmasını doğru bulmuyoruz.”
ÇEBİD Başkanı Ahmet K. Erciyas, söz konusu durumun, Başbakanlığın, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda yerli ürün kullanılması ile ilgili 28046 sayılı genelgesine de aykırı olduğunu belirtti. Ahmet K. Erciyas, “Barajlardan gelen su iletim hatlarında bugüne kadar işletme güvenliğine ve uzun ömre sahip olan çelik borular kullanılırken bu projede dökme demir boruların kullanılması da dikkat çeken bir diğer konu” dedi.
Türkiye çelik boru sanayiinin yaklaşık 4 milyon tonluk üretimiyle Avrupa’da birinci dünyada ise beşinci sırada yer aldığını belirten Ahmet K. Erciyas, şöyle devam etti: “Türkiye çelik boru sanayi, üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını 140’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. Sektörümüz, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Mavi Akım ve Melen Projesi gibi ulusal ve uluslararası birçok enerji ve su iletim hattı projelerinde de yer alarak kalitesini ve yetkinliğini kanıtladı. Son yıllardaki teknolojik gelişmelere de paralel olarak üretilen Türk çelik borularının kullanıldığı iletim hatları, korozyona dayanıklı iç ve dış kaplama ve ilaveten yapılan katodik koruma yöntemi sayesinde 100 yıla kadar sorunsuzca çalışıyor.”
Ahmet K. Erciyas: “Günümüz Türkiye ekonomisinin en önemli problemlerinden birisi cari açık. Hükümet cari açıkla baş edebilmek için birçok tedbir aldı. Ülkemizde daha kalite üretim yapan çelik boru üreticileri varken yapılan bu ithalatın gereksiz yere cari açığa yol açtığını düşünüyoruz. Ayrıca küresel piyasalarda büyük bir rekabet içerisinde olduğumuz Çin’den, bizim fiyatlarımızdan daha yüksek fiyatlarla boru ithal edilmesini sektör olarak doğru bulmuyoruz” dedi.