Çin'i hangi Türk giydirecek?

Onlar dünyayı giydiriyor, bir Türk marka onları...

Çin'i hangi Türk giydirecek?
Hızla büyüyen lüks pazarı ile Avrupalı markaların odak noktası haline gelen Çin’e, Türkiye’den ilk tekstil yatırımı, erkek giyim markası Kiğılı’dan geldi. Guangzhou şehrinde mağaza açan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, “Hedefimiz iki yılda 12 mağazaya ulaşmak.” dedi.
Lüks tüketim pazarı günden güne gelişen Çin’de Türk giyim markası Kiğılı mağaza açtı. Bir dönem Türk tekstil sektörünün en büyük kâbuslarından Çin’de yatırım yaparak tersine taarruz başlattıklarını söyleyen Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, “Çin’de şu an imalatımız başladı. Hedefimiz iki yılda 12 mağazaya, beş yıl içerisinde de en az 100 tedarikçi sayısına ulaşmak. Bu projelerin altyapısı hazır.” dedi.
Çin pazarında beş yıl sonra Türkiye’ye oranla 10 kat büyümeyi hedefleyen marka ilk mağazasını 2 milyon dolarlık yatırımla ülkenin en hareketli şehirlerinden Guangzhou’da açtı. Şehirde lüks tüketimin yoğunlaştığı alışveriş merkezleri ve caddelerde mağazalaşmayı sürdüreceklerini söyleyen Kiğılı, “12 senedir Çin ile ticaret yapıyoruz. Asıl büyük atılımımız ise 2011’in ilk aylarında oldu. Şu anda toplamda 5.000 metrekarelik alanda 4 showroom ile hizmet veriyoruz.” bilgisini verdi. Çin’de kaliteli ürüne ve modaya açık bir toplumla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Kiğılı, “Burada erkek giyim ürünleri çok daha yüksek fiyatlara satılıyor. Biz de Kiğılı olarak kaliteli ürünlerimizi uygun fiyata satarak tüketicilere ulaşacağız.” diye konuştu. Çin’de ürünlerini Türkiye’den ortalama 3 kat daha pahalı sattıklarını söyleyen Kiğılı, “Buna rağmen ülkedeki diğer Avrupalı markalardan ucuzuz. Buradaki tercih edilme sebebimiz kaliteyi daha uygun fiyata vermek.” dedi.
Çin’de büyümek isteyen firmaların üretim ve tasarımı burada olmadıkça başarısız olacaklarının altını çizen Kiğılı, “Bu kapsamda biz de Çin’de ciddi boyutta tekstil yatırımı olan Türk firması Weibo ile ortaklık yaptık. Firma bizim adımıza geniş bir lojistik kurarak hem kendini hem markamızı büyütecek.” dedi. Çin ve Kamboçya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde geniş üretim kapasitesine sahip Weibo firması aynı zamanda ülkenin Guangzhou Bölgesi’ndeki en büyük Türk yatırımcısı. Firmanın Genel Müdürü Selçuk Alperen, “Kiğılı ile tanışma sebebimiz markanın ürünlerini Almanya’da satma niyetiydi. Daha sonra marka için burada üretim yapıp büyümeye karar verdik. Buradaki Çinli ve yabancı firmalara göre avantajımız; üretim ve tasarımın burada olması.” dedi.
Çin-Türkiye dış ticaret hacminin 25 milyar dolar olduğunu belirten Türkiye’nin Guangzhou Başkonsolosu Burak Ali Karacan, “Bunun 22 milyar doları Çin’den ithalat, geri kalanı bizim ihracatımız.” dedi. Çin’in, hızla zenginleşen ülkelerden olduğunu ve dünya devlerinin gözünün bu pazarda olduğunu hatırlayan Karacan, “Lüks markalar, cirolarının önemli kısmını burada elde ediyor. Bizim markalarımız da bu kârlı pazardaki yerini bir an önce almalı.” ifadesini kullandı. Türk yatırımcıların Çin’i zor bir pazar olarak gördüklerini ifade eden Karacan, “Burada en büyük avantajımız kaliteyi diğer büyük markalara göre ucuza satmak. Türk markası burada Avrupa markası olarak algılanıyor. Lüks pazarında daha ucuz satarak Avrupalı markalara üstünlük sağlanabilir.” dedi.