Çin’in hisse senedi piyasasının değeri 10 trilyon doları aştı
Hisse senetleri ülkenin korona virüs sonrası iyileşmesinin güçlülüğünden destek gördü
Çin’in hisse senedi piyasasının toplam değeri 10 trilyon dolar seviyesini aşarak rekor bir yükseliş gerçekleştirdi. Ülkenin hızlanan ekonomik iyileşmesi, piyasaların beş yıl önce gerçekleşen bir hisse balonu sırasında gerçekleşen rekor yükselişin de üzerine çıkmasını sağladı. Şangay ve Şenzen’de listelenen tüm hisselerin piyasa değeri, Bloomberg’in verilerine göre Çarşamba günü 10,08 trilyon seviyesine ulaştı. CSI 300 Çarşamba günü %0,6 düşüş gösterdi.
Bu rakam 2015 yılının Haziran ayında ulaşılan 10,05 trilyon doların üzerinde. Çin piyasaları 2015’teki yükselişin ardından, kaldıraçlı satın alımlar nedeniyle tarihi bir çöküş yaşamıştı ve Çin’in hisse senedi piyasasının değeri yarıya düşmüştü. CSI 300 endeksi bu yıl, Wall Street’in S&P endeksinin % 9’luk yükselişine kıyasla, %17’lik bir ralli yaşadı. Şangay ve Şenzen piyasaları, Hong Kong’la yapılan hisse bağlantısı programlarıyla küresel fonlardan 26,5 milyar dolar getiri sağladı. Bunun nedenlerinden biri, Çin’in korona virüs sonrası ekonomik iyileşmesinin hızıydı. Çin iyileşmede ABD’yi geride bıraktı.
Financial Times’ın haberine göre, Bank of America’nın Asya Pasifik Piyasaları Başkanı Craig Coben, “yatırımcılar büyüme arıyor ve bunu her yerde bulamıyorlar. Dolayısıyla Çin’de devasa fırsatlar görüyorlar” dedi. Salı günü resmi veriler, Çin’in Eylül ayında gerçekleşen ithalatı, tüketim malları ve yarı iletkenlerin etkisiyle rekor bir seviyeye ulaştı. Renminbi de son haftalarda, Joe Biden’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanacağı beklentisi ve iki süpergüç arasındaki ilişkilerin yenilenebileceği konusundaki iyimserlikle dolar karşısında güç kazandı.
Analistler bu yılın rallisine rağmen, Çin’in hisse senetlerinin 2015’te gerçekleşen balona kıyasla daha sakin olduğunu söyledi. 2015 yılında perakende hisseleri değerlemelerde rekor yükselişlere neden olmuştu. China Reneissance’ın Makro ve Strateji Araştırmaları Başkanı Bruce Pang, “beş yıl öncesine kıyasla, önemli değişiklikler oldu” dedi. Pang, yatırım yapmak için çekilen kredilerin, 2015’te görülenden daha az olduğunu söyledi. O dönemde Çin piyasaları, %100’ün üzerinde bir ralli görmüş daha sonra hisse fiyatları mecburi satış dalgalarıyla çökmüştü.
Genel olarak Çin’in hisse senedi piyasalarındaki değerlemeler şu an daha makul görünüyor. CSI 300 endeksi geçtiğimiz 12 aydaki kazançlarının 19 katından daha azında seyrediyor. Endeks 2015 yılında pik yaptığında bu oran 40 kattaydı. Perakende yatırımcıları hala Çin’in hisse piyasalarındaki güçlerden biri olsa da, Pang kurumsal ve yabancı yatırımcıların varlığının volatiliteyi düşürdüğünü söyledi. Pang “risk faktörleri kontrol edilebilir ve yönetilebilir durumda” ifadesini kullandı.
Kurumsal yatırımcılar Çin’in hisse piyasalarındaki tüm halka açık hisselerin %70’ine sahip. Yabancı yatırımcılarınsa payı %5. Perakende yatırımcıları beş yıl önce %50’lerdeyken şimdi dörtte birden daha az bir paya sahip. 39 trilyon dolar değerindeki ABD hisse piyasalarına kıyasla çok daha küçük olsa da, Çin’in Hisse senedi piyasası dünyada ikinci sırada.