Çipras: İnanmadığım anlaşmaya imza attım

Yunanistan Başbakanı Çipras, inanmadığı bir anlaşmaya imza attığını belirterek ülkesinin Euro Bölgesi’nden çıkmasını önlemek için böyle bir anlaşma imzaladığını ifade etti.

Çipras: İnanmadığım anlaşmaya imza attım

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, inanmadığı bir anlaşmaya imza attığını söyledi. Yunan devlet televizyonuna konuşan Çipras, ülkesinin Euro Bölgesi’nden çıkmasını önlemek için böyle bir anlaşma imzaladığını ve anlaşmayı uygulamaya mecbur olduğunu ifade etti. “Sorumluluk tamamen bana ait” diyen Çipras, Yunan Parlamentosu’ndan anlaşmaya destek olmasını istedi. Çipras, bankaların açılmasının anlaşmaya bağlı olduğunu, bankaları sermayelendirmek için ise 10 ile 15 milyar Euro gerekeceğini kaydetti. Çipras, Euro’dan çıkma ihtimaliyle ilgili soruya ise, "Anlaşma onaylanana kadar bir şey söyleyemem" yanıtını verdi.

ZOR SEÇİMLER YAPTIM

Brüksel’de varılan ön anlaşmanın zor ve kötü bir anlaşma olduğunu ancak kreditörlerin daha önce önerdiği tekliflerden daha iyi teklifler içerdiğini savunan Çipras, şöyle konuştu: “Anlaşma çok ağır reformlar içeriyor ancak daha önceki tekliflerle kıyaslanamaz. Daha önce yeni kredi vermeyi reddediyorlardı. Şimdi 82 milyar vermeyi kabul ettiler ayrıca borç yeniden yapılandırılacak. Memur ve emekli maaşlarında kesinti olmayacak. 7 milyarlık tedbirler 3 yıla yayılacak. Yunanistan için finans sorunu gelecek yılar için sona eriyor. Bundan sonra Yunanistan’ın borç sorunu olmayacak.”

KİMSE BANA 'YÜRÜ ARKANDAYIZ' DEMEDİ

Çipras, Brüksel’de çok zor anlar yaşadığını, büyük manevi ve ekonomik baskılar altında ülkenin ve halkın çıkarları ölçütüyle hareket edip, zor seçimler yaptığını kaydetti. Brüksel’deki müzakerelerin son günlerde tamamen çıkmaza girdiğini ve kimseden destek görmediğini anlatan Çipras, şunları söyledi: “Son 10 gün tamamen çıkmazdaydık. Önümüze konulan seçeneklerden birini almak zorundaydım. Bu, kişisel bir mesele değildi. Seçimimi ülkenin ve halkın çıkarını ölçüt alarak yaptım. İflas olsaydı, başka para birimine geçmek zorunda kalacaktık ve bu, ülke için bir felaket olacaktı. Çünkü Rusya’ya gittim, Başkan Obama ile görüştüm, Çinli başbakan ile görüştüm ama kimse bana 'Yürü arkandayız, yardım edeceğiz' demedi.” Çipras, referandum kararıyla ilgili bir soru üzerine, "İlk başta ‘evet’ olasılığının üstün olduğunu gördüklerinde Euro ya da drahmi ikilemini ortaya attılar. Ancak, sandıktan ‘hayır’ çıktığında ben kazandım ve onlar bunu unuttular ve müzakere masasına geldiler. Siyasette bazen risk almak gerekiyor. Ben bu riski aldım. Programın dışına bile çıktık” dedi. Hükümetin düşmesi durumunda Avrupa’da bazı çevrelerin buna çok sevineceğini ifade eden Çipras, “SYRIZA’yı bir bütün olarak tutmak için elimden geleni yapacağım” diye konuştu.

YUNANİSTAN İÇİN BÜYÜK GÜN

Yunanistan Parlamentosu bugün Çipras hükümetinin kreditörlere vaat ettiği reformları görüşecek. Yardım yolunun açılması için Yunan Parlamentosu’nun bir dizi reformu gece yarısına kadar yasalaştırması gerekiyor. Bunların arasında vergi reformu, emeklilik reformu, 50 milyar Euro’luk varlık fonu kurulması gibi maddeler yer alıyor.