Credit Agricole'dan rekor zarar

Fransa'nın en büyük 3. bankası Credit Agricole, zarar yazmaların etkisiyle dördüncü çeyrekte rekor zarar açıkladı.

Credit Agricole'dan rekor zarar

İtalya'daki ve yatırım bankacılığı işlerinde zarar yazmasının ardından Fransa'nın 3. büyük bankası Credit Agricole SA 2012'nin dördüncü çeyreğinde rekor zarar açıkladı.

Paris'teki banka dördüncü çeyrekteki kayıplarıının yıllık bazda yüzde 30 artarak 3.98 milyar euroya ulaştığını söyledi. Bloomberg anketine katılan 5 analistin ortalama beklentisi bankanın 3.69 milyar euro zarar açıklayacağı yönündeydi.

Credit Agricole dördüncü çeyrekte daha sıkı kuralları ve kötüleşen ekonomi için 2.67 milyar euro zarar yazdı ve anlaşması bu ay tamamlanan Yunanistan'daki Emporiki şubesinin satışı için de kenara 706 milyon euro ayırdı. Fransız banka İtalya'daki bireysel bankacılık biriminde istihdam kesintisi, yatırım bankacılığı biriminde ise maliyet kesintisi yapmayı planlıyor.

Bankada büyük kapsamlı dönüşüm yaptıklarını söyleyen Credit Agricole'un CEO'su 2013'te sermaye artırmadan finansal sağlamlıklarını güçlendireceklerini belirtti.

Credit Agricole 2012'de 6.47 milyar euro ile rekor zarar etti ve ikinci yıl da temettü ödemesi yapmadı.

Fransa'nın 39 yerel bankası tarafından kontrol edilen Credit Agricole bu yıl Paris borsasında yüzde 20 değerlenerek, piyasa değerini 18.3 milyar euroya çıkardı. Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas SA bu dönemde yüzde 7.1, Fransa'nın 2. büyük bankası ise yüzde 9.9 primlendi.