Darphane çeyrek altın talebini karşıladı

Geçtiğimiz hafta ani fiyat düşüşü ve yüksek talebin etkisiyle dalgalı bir seyir izleyen altının fiyatı, Darphane’nin piyasalara altın teslimatı yapmasının da etkisiyle düşüş seyrine girdi.

Darphane çeyrek altın talebini karşıladı
Dün sabah saatlerinde kuyumcularda çeyrek, yarım ve tam altın bulunamazken öğleden sonra Darphane’nin teslimat yapmasıyla altınlar tezgahtaki yerlerini aldı. İşçilik maliyetlerindeki artış sebebiyle geçtiğimiz hafta 165 liraya kadar yükselen çeyrek altın, dün 145 liraya kadar geriledi.

Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, kuyumcuların talep ettiği miktarın tesliminin yapıldığını, piyasadan yeni siparişin olmadığını söyledi. Öte yandan geçtiğimiz hafta 7 bin 700 dolara kadar çıkan bir kilo çeyrek altının işçilik ücreti ise bin dolarlara kadar geriledi.

Bazı esnaflar, piyasaya sürülen altından dolayı, ellerindeki malları aldığı fiyatın altında satmak zorunda kaldı. Kapalıçarşı esnafı Rıdvan Lebit geçtiğimiz hafta gramı 85 lira olan altına insanların 93 liraymış gibi para ödediklerini belirterek, “Eskiden altının gramı 93 liraydı, biz çeyreğe 150 lira diyorduk kimse yüzüne bakmıyordu.

Şimdi altının gramı 85 lira, çeyreğe 150 lira diyorlar insanlar kapış kapış alıyor, tezgahta altın kalmadı.” şeklinde konuştu. Şu an normalde çeyreğin tutarının 133 lira olduğunu belirten Lebit, “Ben müşteriden 140 liraya zor alabiliyorum ki müşteriye yok demeyeyim. Onu da 145 liraya satmaya çalışıyorum.

Normalde alışla satış arasında 2 lira fark ederdi.” diye konuştu. Ersin Küçükvardarlı ise çeyrek altını 155 liradan alıp 150’den satmaya çalıştığını savundu. Elinde az sayıda altını bulunan Küçükvardarlı, “On, on beş tane aldım, bir de kilolarla alanlar var. İnsanlar önceden bağlantısını yapıp almış oldu. Şimdi fiyat aşağıya düştükçe zarar ediyor. Şu anda çeyrekte olması gereken fiyat en fazla işçilikle birlikte 136-137 lira. 140 yine olmaz. Ama satılan fiyat 150-155 lira. Piyasanın durulması Darphane’nin malı vermesiyle ilgili.

Darphane mala boğarsa düşer, piyasanın ateşi söner.” şeklinde konuştu. Fiyatların düşmesinin kuyumcu esnafı açısından iyi olduğunu söyleyen Küçükvardarlı, “Piyasa canlanır en azından mal alır satarsın. Yatırımcı açısından kötü tabii. Burada 2 kilo altın satmıştık adama, 108’den satmıştık gramını. Şimdi 85 lira gramı. Düşün, kaç para zararı var.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Zaman