Dev birleşmeye yeşil ışık!

THY ve Lufthansa flörtü nasıl bir dev ortaya çıkarır?

Dev birleşmeye yeşil ışık!

PARALİMANI ÖZEL

Özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından yaşanan küresel kriz ve yanardağ patlamalarının vurduğu havacılık sektöründe ucuz havayollarının yarattığı rekabet birçok dev havayolu şirketini birleşmenin eşiğine getirdi. Özellikle 2011 yılını Avrupa'nın ve hatta grevler nedeniyle çok büyük sıkıntıya giren Amerikan havacılık devlerinin birleşme görüşmeleriyle geçirdik. Doğu Avrupa'da kriz etkilerinin derinleşmesi artık efsane haline gelmiş ünlü havayolu şirketlerini kapanma noktasına getirirken, Türk Hava Yolları, yaptığı müthiş tanıtım atakları ve sponsorluk anlaşmalarıyla, herkes küçülürken büyüyen bir Avrupa devi olarak tüm dikkatleri üzerine topladı. Ve nihayet bu atağın etkisi bu yıl, hatta geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in teklifinden bahsetti. Buna göre şansölyenin gözü Türk devi THY'deydi. Merkel Allah'ın izni peygamberin kavliyle Türk Hava Yolları'nı Alman ulusal havayolu şirketi Lufthansa'ya istedi. Elbette bu bir mantık izdivacı olacaktı.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, bu birleşmenin heyecan verici boyutta olduğunu açıkladı.

Peki böyle bir birleşme ortaya nasıl bir dev ortaya çıkarabilir?

İşte PARALİMANI farkıyla flörte başlayan Türk ve Alman devlerinin Avrupa'da yaratacağı korkunun boyutu.

Lufthansa Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin verilerine göre 2011 yılı sonu itibariyle Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi. Taşıdığı yolcu sayısı 2011 yılında grup bazında (ki bu grupta Avusturya'dan İsviçre'ye kadar birçok ülkenin Lufthansa tarafından ya tamamı ya da bir kısım hisseleri satın alınmış havayolu şirketleri var) 106 milyonu buluyor.

Dünya çapında bakıldığında ise Lufthansa dünyanın dördüncü büyüğü. Önünde ise 4 büyük Amerikan devi var. Delta, United Airlines, Southwest ve American Airlines.

Türk Hava Yolları ise Avrupa'nın 6'ncı büyüğü. Yolcu sayısı ise 2011 yılı itibariyle 32.6 milyon.

Her iki havayolu grubunun da aynı yolcu sayılarını muhafaza ettiği varsayımıyla 138 milyon yolcu sayısıyla Lufthansa Türk Hava Yolları birlikteliği, dünyanın en büyük üçüncü havayolu şirketini ortaya çıkarıyor. Yani Lufthansa, Türk Hava Yolları ile birlikte American ve Southwest Airlines'ı geride bırakıyor.

Bu birleşmenin diğer istatistiklerine gelince. THY 201, Lufthansa ise 217 destinasyona uçuyor.
THY'nin piyasa değeri 2.85, Lufthansa'nınki ise 7.25 milyar dolar. Yani ortaya 10 milyar dolardan fazla piyasa değerine sahip bir dev çıkıyor. Yine iki grubun filosu 885 uçağa ulaşıyor. Uçuş sayısı ise sadece 9 ayda 1 milyonu geçiyor.

Fakat en önemli soru işareti şu: Lufthansa şu anda zaten en yakın rakibine (Ryanair) yolcu sayısında yılda 30 milyon fark atmış durumda. THY ile birlikte bu fark 62 milyona çıkacak. Böyle bir birleşmeye AB'nin rekabet mekanizmaları nasıl bir tepki verecek?