Dev kuruluşlar Türkiye için ne dedi?

Morgan Stanley ile Goldman Sachs, Türkiye ekonomisi için 2013 öngörülerini açıkladılar.

Dev kuruluşlar Türkiye için ne dedi?

Morgan Stanley'nin, ''2013 CEEMEA Görünümü'' isimli raporunda, ülkelerin büyük çoğunluğunun büyüme sıkıntısı yaşarken, bazı ülkelerde küçük ilerlemelerin görülmesinin beklendiği kaydedildi.

2013 yılında CEEMEA bölgesinin 2012 yılına benzer bir şekilde yıllık bazda yüzde 2,6 büyüme beklentisine yer verilen raporda, ülkelerin politika aksiyonlarına benzer bir şekilde büyüme performansında da ayrışmalar görüleceği bildirildi.

Türkiye ekonomisinin 2013'de yeniden hızlanmasının ve ekonomisinin yüzde 4 büyümesinin beklendiğinin ifade edildiği raporda düşük faiz oranları ile iç talebin katkısına değinildi.

PARASAL GENİŞLEMEYE GİDEBİLİR

Kurum, politika cephesinde, enflasyondaki düşüş ve küresel gevşek para politikaları duruşuna cevaben çoğu merkez bankasının parasal genişlemeye gideceği yorumunda bulundu.

Türkiye ve Orta Avrupa'da faiz oranlarının yeni düşük seviyeleri test edileceğinin kaydedildiği raporda, Türkiye'ye bu yıl içinde Moodys'den not artışı gelebileceği ifade edildi. Raporda, ''2013'de Türkiye'nin kredi notunda bir artırım, Macaristan ve Güney Afrika'nın notlarında indirim bekliyoruz'' yorumuna yer verildi.

Hızlı büyümeye ilişkin riskleri azaltmak adına Merkez Bankası'nın kredi büyümesini sıkılaştırıcı yönde adımlar atacağı ve bu bağlamda zorunlu karşılık oranları ile koridorun üst bandında artışa gidebileceği kaydedildi.

2013 yılında Merkez Bankası'nın ortodoks olmayan ve esnek para politikasını sürdürmesi gerektiği yorumunda bulunan kurum, politika faiz oranında 25 baz puanlık daha indirim gelebileceği, kurda değerlenme baskılarına karşı koridorun alt bandında indirime gidebileceği bildirildi.

ENFLASYON DİKKATLE İZLENMELİ

Goldman Sachs, uygun fonlama, pozitif küresel ve makro faktörler ve enflasyondaki boşluk payı gibi etkenler nedeniyle Türkiye için yılın ilk yarısında olumlu görünümünü koruduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2012 yılında büyümesinin önemli ölçüde yavaşladığına dikkat çekilen raporda, bu düşüşe ve ekonomik dengelenmeler üzerindeki baskıya rağmen Türkiye hisse senedi piyasasının, gelişmekte olan ülkeler içinde en iyi perform eden piyasa olduğu bildirildi.

İyimser fonlama ortamı değişmeden önce Türkiye'nin yapısal cari açığını iyileştirmesi gerektiğinin kaydedildiği raporda, aşırı değerlenmiş kur ortamında cari açığı iyileştirmenin daha da zorlaşacağı belirtildi.

2013 yılında Türkiye'nin likidite ortamından yararlanmaya devam edeceği, GSYH'daki artışa bağlı olarak kazançlar ile değerlemelerin yükseleceği kaydedildi. Kurum, para akışlarına rağmen, Türk lirasının zayıf kalarak cari açığa yardımcı olacağı, bu süreçte enflasyonun dikkatle izlenmesi gerektiğine değindi.