Dev projede sona doğru

29 Ekim’de açılması planlanan 3'üncü havalimanında devam eden çalışmalardaki son durum havadan görüntülendi. İhlas Haber Ajansı tarafından yapılan çekimlerde lale figürlü dev hava kontrol kulesine yardımcı olmak için yapılan kule ilk kez görüntülenirken, çalışmaların da hızla devam ettiği fark edildi.

Dev projede sona doğru

Tamamlandığında 200 milyonu aşan yıllık yolcu kapasitesine sahip olması beklenen havalimanındaki çalışmalar 29 Ekim’de açılışını yapabilmek için tüm hızıyla sürüyor. 3'üncü havalimanının çalışmalarında büyük mesafe kat edilirken, ilk etabın bitmesiyle 90 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verecek. Yüzde 78'i tamamlanan yeni havalimanının son durumu havadan görüntülendi. Görüntülerde havalimanı inşaatının hızla sürdürüldüğü görülürken havalimanının lale figürlü, ödüllü hava kontrol kulesinde de sona gelindiği, camlarının takıldığı ve işçilerin çalışmaların hızla devam ettiği fark edildi.

İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Havalimanı inşaatında dev hava kontrol kulesine yardımcı olarak yapılacak yeni kule de ilk kez İhlas Haber Haber Ajansı tarafından görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde yapımına devam edildiği görülen yardımcı kule tamamlandığında, 2'nci fazda faaliyet gösteren 3 ve 4 No'lu pistlerin uçuş trafiğini desteklemek üzere kullanılacak. 3’üncü havalimanının ana kulesi olan lale figürlü tasarımı ile 2016 Mimarlık Ödülü'ne layık görülen kuleye yardım etmek amacıyla havalimanında 2. yardımcı kule olacak. Görüntülerde yardımcı kulenin betonarme yapısının büyük oranda yapıldığı görülürken uzunluğu da gözler önüne serildi. Yardımcı kule, ana kuleye destekleyici işlevle uçakların iniş ve kalkışlarına yardımcı olacak.

Görüntülerde, ayrıca havalimanının ana terminal binasının çatısının büyük kısmının kapatıldığı ve ana yerleşke binasının etrafındaki dış cephe camlarının montajının büyük bir kısmının tamamlandığı görülüyor. Uçakların yanaşacağı körük olarak bilinen yolcu köprülerinin de büyük oranda yapıldığı görülüyor. 3’üncü havalimanına 'lale' figüründen esinlenerek inşa edilen 'Hava Trafik Kontrol Kulesi”nde üst katların camlarının tamamlandığı görüldü. İşçilerin metrelerce yükselikteki kulede çalışmalarına devam ettiği de havadan çekilen görüntülerle gözler önüne serildi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: HAVALİMANINA METEOROLOJİ KULESİ YAPILACAK

3’üncü havalimanında ayrıca Türkiye’de ilk defa bir havalimanına inşa edilen meteoroloji kulesi yer alacak. Kule, meteorolojik teknik cihazların verilerini hava raporlarında kullanacakları gibi, aynı zamanda da yeni havalimanında bulunan pistleri gözle görerek de gözlem ve tahmin yapabilecek. Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması planlanan 3'üncü havalimanının tüm fazları tamamlandığında 200 milyonu aşan yıllık yolcu kapasitesine sahip olması bekleniyor. Havalimanında terminal binaları, hava trafik kontrol kuleleri, her uçak tipine uygun 6 bağımsız pist ile bağlantı taksi yolları bulunacak. Projede ayrıca devlet konuk evi, 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, oteller, itfaiye ve benzeri destek tesisleri de yer alacak. Havalimanı ise 4 etapta tamamlanacak. Yatırım maliyetinin yaklaşık 10 milyar Euro olması öngörülen havalimanının ilk etabının 2018 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

3 BİN 500 GÜVENLİK İSTİHDAM EDİLECEK

Öte yandan açılmasına aylar kalan havalimanının çalışanlarını belirlemek için çalışmalar da başladı. İGA Güvenlik Hizmetleri AŞ tarafından havalimanında istihdam edilecek yaklaşık 3 bin 500 güvenlik görevlisi için başvuruların bu ay itibarıyla başladığı bildirildi. Aranan özelliklerin başında özel güvenlik kimlik kartına sahip, tercihen 35 yaşından gün almamış ve vardiyalı çalışabilme şartları geliyor. İGA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, şu an 31 binin üzerinde çalışanın bulunduğu projede, 1 Şubat itibarıyla kariyer platformlarında yer alacak ilanlar aracılığıyla kadın ve erkekten oluşan yaklaşık 3 bin 500 güvenlik ekibi istihdam edilecek.