Devlet katkılı BES’e üyelik kuyruğu

Her 100 liralık ödemeye devletin 25 lira katkı sağlaması bireysel emeklilik sistemine ilgiyi artırdı.

Devlet katkılı BES’e üyelik kuyruğu

Devletin bu yıl için 1.2 milyar liralık kaynak ayırdığı yeni dönemin ilk 3 gününde 16 bin kişi BES’e üye oldu.

Bireysel emeklilik sistemine (BES) yüzde 25 oranında devlet katkısı sağlanmasına ilişkin düzenlemenin bir haftalık sonuçları netleşti. Buna göre yılbaşı tatili nedeniyle bir iş gününün eksik olduğu ilk haftada, üç günde toplam 16 bin kişi bireysel emeklilik sistemine dahil oldu. Sektörün katılım payı tutarı da 152 milyon lira arttı.

Hükümet, tasarruf oranlarını artırmak için geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği bireysel emeklilik sistemine yapılan yatırımlara yüzde 25 oranında devlet katkısı sağlanmasına ilişkin düzenleme, 1 Ocak tarihi itibariyle resmen uygulanmaya başladı. Devlet katkılı bireysel emeklilik sistemi, bireysel yatırımcılardan ilk günden itibaren yoğun ilgi gördü.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin kayıtlarına göre, uygulamanın ilk haftasında, yani 2-4 Ocak tarihleri arasında toplam 16 bin 261 yeni katılımcı sisteme girdi. Böylece sisteme katılımcı sayısı 4 Ocak tarihi itibariyle 3 milyon 135 bin 708’e ulaştı. Aynı tarih itibariyle bireysel emeklilik sisteminin aktif büyüklüğü ise 137 milyon liralık artışla 20 milyar 463 milyon liraya, katılım payı tutarı da 152 milyon liralık artışla 16 milyar 261 milyon lirayı çıktı.

Yeni düzenlemeye göre, devlet her 100 liralık bireysel tasarruf payına 25 lira ilave olarak katkı sağlayacak. Buna göre, ilk üç günde sisteme yatırılan 152 milyon liralık tasarruf, devlete yaklaşık 38 milyon liralık bir ilave yük getirmiş oldu. Söz konusu devlet katkısı, bireysel emeklilik katılımcıların hesaplarına yatırılacak.

Ekonomi yönetimi, 2013 yılında sektöre yeni katılımının en az 5 milyar lira düzeyinde olacağını tahmin ediyor. Bu nedenle bu yıl için devlet katkısı olarak yaklaşık 1.2 milyar liralık kaynak ayrıldı. Söz konusu kaynak, 1 Ocak’tan itibaren açılan yeni bireysel emeklilik hesaplarına aktarılacak.

Hüseyin Özay / Star