Dijital Hizmet Vergisi’nde ilk ay hasılatı belli oldu
1 Mart 2020'den itibaren uygulamaya giren Dijital Hizmet Vergisi'nde ilk ay hasılatı 67,6 milyon TL oldu.
Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL’den ve dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon euro veya muadili yabancı para karşılığı TL’den fazla olanlar, ilgili kanun paralelinde 1 Mart’tan itibaren yüzde 7,5 oranında dijital hizmet vergisi mükellefi oldular. Uygulamaya göre Türkiye'de Facebook ve Twitter gibi devlerin bu vergiyi ödemiş olması gerekiyor. Türkiye ABD baskısına rağmen Dijital Hizmet Vergisi'ni uygulayabilen ilk ülkelerden oldu.
7 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 1 Mart 2020’den itibaren uygulanmaya başlanan Dijital Hizmet Vergisi’nde ilk hasılat belli oldu.
Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı Nisan ayı bütçe dengesi verilerine göre, Nisan’da 67,6 milyon TL’lik Dijital Hizmet Vergisi elde edildi.
Söz konusu verginin uygulanmasına dair esaslar 20 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
7 ARALIK 2019’DA RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
7 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak hayatımıza giren 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi düzenlemesine göre, Türkiye’de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları (oyun, müzik, video, uygulama içi satışlar vb.) sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, mal ve hizmet satışında aracılık yapan “web” sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7,5 oranında Dijital Hizmet Vergisi alınıyor.
Bu verginin mükellefi dijital hizmet sağlayıcıları. Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL’den veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon Euro’dan veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf tutuldu. Mükellef olabilmek için hem 750 milyon Euro hem de 20 milyon TL kıstasının ikisinin de karşılanması gerekiyor.
CUMHURBAŞKANI’NA ORANI İNDİRME VE ARTIRMA YETKİSİ
Cumhurbaşkanı bu oranı, hizmet türleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yüzde 1'e kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkili.
Tebliğe göre, dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile dinlenmesi, izlenmesine, oynanması veya elektronik cihazlara kaydedilmesi veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetlerinden elde edilen hasılat dijital hizmet vergisine tabi olacak.
1 MART'TAN İTİBAREN YÜZDE 7.5
Dijital hizmet sağlayıcısının Türkiye'de gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellef olup olmamasının, dijital hizmet vergisi mükellefiyetine etkisi bulunmuyor.
Bankacılık kanunun faaliyet konularını belirleyen 4. maddesi kapsamında banka ve finans kuruluşlarının faaliyetlerinde elde edilen hasılat, bu kuruluşların dijital ortamda sunulan; finansal araçların alım satımına aracılık işlemleri, sigorta acenteliği ve bireysel emeklilik aracılık hizmetleri dolayısıyla elde edilen hasılat istisna kapsamında sayıldı.
Dijital hizmet vergisinde vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemleri olarak belirlendi.