Dikkat! Kurtlar sofrası kuruldu!

Credit Suisse pahalı dese de iki dev hâlâ "Türk borsasının yolu var" diyor. Hangisine inanmalı? Son düşüş sadece bir oyun mu?

Dikkat! Kurtlar sofrası kuruldu!
Paralimani.com/ÖZEL HABER

Borsa aynı borsa, veriler aynı veriler. Ama dünyanın en büyüklerinden biri diyor ki, "Türk borsası artık hiç de ucuz değil". Fakat diğer iki dünya devi aynı verilere bakarak Türk borsasında yükselişin bitmediğini savunuyor bugün. JP Morgan, 'CEEMEA' ('Merkez, Batı Avrupa, Ortadoğu ve Afrika') bölgesi raporunda, Türk borsası ve Rus borsasını, 2013 için favorileri arasında gösterirken, Güney Afrika'nın pahalı hale geldiğini iddia etti.
Türk hisselerinin pahalı olsa da halen yükseliş potansiyeli taşıdığını savunan JP Morgan, Turkcell, Yapı Kredi, Emlak Konut GYO hisselerini favori hisseleri arasına aldı. Türk borsasını tecih etme sebeplerini ise JP Morgan şöyle açıkladı:

1- Türkiye'deki makro istikrar ve döviz kurlarında istikrarlı seyir
2- Güney Afrika'ya kıyasla Türkiye'de kredi büyümesinde daha iyi büyüme görüntüsü
3- Hisse başı kâr verilerinde Türkiye için artış potansiyeli (Bu aynı zamanda Türk bankaları için kâr marjında yükseliş beklentisi anlamına geliyor)
4- Piyasa değeri/defter değeri verileri açısından Türk hisselerinin ucuz olması

Bir diğer kurum, Renaissance Capital (Rencap) ise Türk bankacılık hisselerini baskı altın sokan unsuralrı tek tek özetledikten sonra, "Türk banka hisseleirnde son yaşanan satışlar için aslında çok büyük nedenler olmadığını ve düşülerin yeni pozisyon açmak için seçici bir alım fırsatı yarattığını" yazdı son raporunda.

Peki Türk bankalarının satış baskısı altında olmasının sebebplerini nasıl özetliyor Rencap?

1- Türk bankalarının fiyat kazanç oranı gibi değerleme rasyoları Gelişmekte Olan Piyasalar ortalamasına göre pahalı. Hatta son düzeltmenin ardından bile durum böyle olmaya devam edecek.

2- 22 Ocak'taki PPK toplantısında Merkez Bankası faiz koridoru limitlerini indirdi, rezerv zorunlu karşılık oranlarını yükseltti, küçük çaplı bir parasal sıkılaştırmaya gitti. Merkez Bankası bu kararın sebeblerinden birinin kredi büyümesi olduğuna dikkat çekti.

3- Yatırımcılar ve analistler Türk bankalarının bilanço büyümesinin yavaşlamaya başladığını farketti.
Bunun sebepleri ise düşük faiz oranları nedeniyle mevduatta yaşanan artış hızının düşmesi ve Merkez Bankası'nın daha düşük kredi büyümesi istemesiydi.

4- Geçen hafta hem Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı hem de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi genişlemesinin ciddi bir konu olduğunu ve bankaların buna dikkat etmemesi halinde yeni parasal sıkılaştırma önlemlerinin alınabileceğini açıkladı.

5- Dün Moody's, Türkiye'Nin kredi ntounda yakın tarihte bir artış olmayacağı mesajını verdi.

6- ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin faizi neredeyse yüzde 2 seviyelerine geldi.

Tüm bunlara rağmen banka hisselerinde satışların devamını beklemeyen Rencap, risk maliyetindeki düşüş potansiyeli nedeniyle banka hisselerinde yaşanacak daha fazla olası düşüşlerin Türk banka hisselerinde alım için fırsat yaratacağını iddia etti.

Rencap favori hisseleri olarak Halkbank, Albaraka, Akbank, Garanti Bankası, yapı Kredi ve İş Bankası'nı açıkladı.

Birbiri ardına gelen birbirini pek de desteklemeyen bu raporların ardından kafalar da iyice karıştı. Sonuçta ülke aynı ülke, veriler aynı veriler, fakat verilere bakan değiştikçe İMKB'ye yönelik beklentiler birbirinden tamamen farklı.

Bu da artık İMKB'de tekrar oyun zamanının başladığı şeklinde yorumlanıyor. Uluslararası aracı kurumların Türkiye'de yüklü pozisyonları olduğu, bazı kuruluşların ise İMKB'deki yükselişi zamanında yakalayamadığı, bazı kurumların ise daha ucuz fiyattan hisse alma beklentileri bulunduğu gerçekleri göz önünde bulundurulunca bu yabancı raporlarına da temkinli yaklaşmak gerekiyor.

Uzmanlar borsada bundan sonra yapılacak alımların kesinlikle seçici olması gerektiği, aşırı yükselmiş olan hisselerden uzak durulması gerektiği uyarısında bulunuyor.