Dikkat! Sahte pirimler yanıyor!

Sahte sigortalılara ceza yağıyor!

Dikkat! Sahte pirimler yanıyor!
Fiili olarak çalışmadıkları halde kendilerini sigortalı gösterenlere geçit yok. Sahte primler yanıyor, emekli olunmuşsa iptal edilip, ödenen maaşlar geri isteniyor. Takvim Gazetesi'nden Safure Cantürk'ün haberine göre; Çalışmadan kendini sigortalı gösterenler yanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılara ceza yağdırıyor. Sahte sigorta süresi silindiği gibi, ödenen primler de yanıyor. Bunu suç duyurusu izliyor. Sahte sigortalılık sonucu emekli olanların cezası daha da ağır.

Emeklilikleri iptal ediliyor, ödenen emekli maaşları geri isteniyor, bir de suç duyurusu yapılıyor. SGK 2012 yılında 100 bin denetim yaptı. Sosyal güvenlik denetmenleri, sigortasız işçiden sahte emekliye, sahte boşanmadan kaçak çalışan işyerine kadar pek çok alanda denetim gerçekleştirdi.

SGK'nın geçen yıl yaptığı denetimlerde sahte sigortalılığa ilişkin çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. İstanbul, Ankara ve Diyarbakır başta olmak üzere pek çok ilde yürütülen sahte işyeri ve sahte sigortalılık incelemesi sonucunda 300 sahte şirket tespit edildi. Bu işyerlerinden 14 bin kişinin sahte sigortalı gösterildiği belirlendi.

Sahte sigortalılık sonucu emekli olduğu tespit edilen 400 kişinin emekliliği iptal edildi. Maaşları kesilen bu kişiler için savcılığa suç duyurusunda bulunulurken, bugüne kadar ödenen maaşların da geri alınması için çalışma başlatıldı.
KAYITDIŞI DENETİMİ
Denetmenlerin 2012'deki çalışmalarında kayıtdışıyla mücadele de önemli yer tuttu. 12 bin 250 işyerinin kayıtdışı olarak faaliyet gösterdiği belirlendi. Bu işyerleri kayıt altına alındı. 55 bin kişi sigortasız çalışırken yakalandı. Eksik kazanç bildirimlerinin tespit edilmesi sonucu 60 milyon lira fark primi tahakkuk ettirildi.
3 BİN BOŞANMA SAHTE ÇIKTI
Sosyal güvenlik denetmenlerinin incelemelerinde sahte boşanmalar da yer aldı. 8 bin 100 boşanmaya ilişkin şikayet incelendi. Bunların 3 bin 100 tanesinin sahte boşanma olduğu tespit edildi. Babası vefat eden kadınların, eşlerinden anlaşmalı olarak boşanıp yetim maaşı almaları yaygın bir uygulama. Bu tür boşanmalar sosyal güvenliğin önemli sorunlarından birini oluşturuyor.

Kaynak: Takvim