Doğum fotoğrafçısı sertifikalı olmalı
Ünlü profesör, doğum fotoğrafçısı kavramının Türkiye'de yurt dışındakinden çok farklı algılandığını, doğum fotoğrafçılarının tıbbi sertifika alması gerektiğini ve bu yönde çok fazla talep olduğunu söyledi
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Akça, Türkiye'de doğum fotoğrafçılığı konusunda sertifika programı açılması gerektiğini söyledi.
Kocaeli Üniversitesinde sağlık çalışanlarına yönelik "Ameliyathanede Fotoğraf Çekimi ve Spesmen Fotoğraflama Kursu"na katılan Prof. Dr. Tamer Akça, AA muhabirine doğum fotoğrafçılığındaki yanlış algı ve tıbbi eğitim eksikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Üniversitenin Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi Tıbbi Fotoğrafçılık Sertifikasyon Programı Eğitim Sorumlusu olan Akça, Türkiye'de doğum fotoğrafçılığının, doğum ve sonrasında çekilmiş kareler olarak algılandığını vurgulayarak, bunun doğumda fotoğraf çekmek anlamına gelmediğini bildirdi.
"Doğum fotoğrafçılığı doğumda çekilen fotoğraflar değildir"
"Zaten doğumun kendisini çekmeniz mümkün değil" diyen Akça, "Yaptığınız iş yakınlarını, ebeveynlerin doğumu seyrederken ki hallerini çekmek. Çocuğun doğduktan sonra annesine veriliş anını, yıkandığı anı, bunları çekmek." ifadesini kullandı.
Bu alanda fotoğrafçılığın, Eski Galler Prensesi Lady Diana'nın çocuklarının fotoğraflarının servis edilmesiyle başladığını kaydeden Akça, yurt dışında doğum fotoğrafçılığı algısının farklı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Yurt dışında algılanışı şöyle; bir hamilelik süreci başladığında fotoğrafçıyla anlaşılır. Fotoğrafçı hamilelik sürecinde kadınla ve aileyle birliktedir, o dönemlere şahitlik eder. Bir takım etkinliklere, çocukla ilgili alışverişlerde fotoğraflanır. Sonra doğum öncesi hazırlıklar, doğum ve doğduktan sonra çocuğun ilk diş çıkarması, o ülkenin ritüellerine göre yıkanması, bunların hepsi için fotoğrafçı oradadır. Çocuğun yaş günlerinde oradadır. Aslında doğum fotoğrafçılığı, yurt dışında hamileliğin başlamasından çocuğun bir kaç yaşına kadarki süreci ilgilendiren ciddi sözleşmeli bir iştir. Doğum fotoğrafçılığı doğumda çekilen fotoğraflar değildir."
"Tıbbi hassasiyetleri bilme zorunluluğu var."
Akça, Mersin Üniversitesinde 2 yıl önce açılan Türkiye'nin ilk Tıbbi Fotoğrafçılık Sertifikasyon Programı kapsamında, çeşitli illerdeki sağlık çalışanları özellikle vakalarıyla ilgili tedavi süreçlerini doğru görüntülemek için "tıbbi fotoğrafçılığın" püf noktalarını öğrendiğini anımsattı.
Türkiye'de doğum fotoğrafçılığı konusunda da bir sertifika programı açılması gerektiğini vurgulayan Akça, sözlerini şöyle tamamladı:
"Doğum fotoğrafçılığı sosyal bir konu, tıbbi bir konu değil ancak çekimler sırasında ameliyathane ve doğumhane kurallarına uymak ve tıbbi hassasiyetleri bilmek gibi bir zorunluluğu var. Doğum fotoğrafçılarının var mı öyle bir bilgileri, hayır. Aslında Tıbbi Fotoğrafçılık Sertifikasyon Programı, bu konuda verdiğimiz kurs, bize doğum konusunda sertifika programı açmamız gerektiğini, bu konuda çok talebin olduğunu gösteriyor. Bir cerrah ve tıp etiği doktorasına sahip olmam itibariyle söylüyorum; bu dersleri verebilecek çok az kişi var."