Doğum raporu nasıl alınır? (Doğum iznine ayrılma nasıl olur?)
Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan anne adaylarına doğum öncesi ve doğumdan sonra bazı imkânlar sunmaktadır. Anne adayının kendisine sağlanan bu haklardan yararlanabilmesi için SSK’lı ya da diğer sağlık kuruluşları kapsamında olması yeterlidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan anne adaylarına doğum öncesi ve doğumdan sonra bazı imkânlar sunmaktadır. Anne adayının kendisine sağlanan bu haklardan yararlanabilmesi için SSK’lı ya da diğer sağlık kuruluşları kapsamında olması yeterlidir.
Yasalara göre anne adaylarına doğum öncesinde gebeliğinin normal olması halinde 8 hafta, çoğul yani gebeliğin ikiz ya da üçüz olması durumunda 10 hafta izin hakkı tanınmaktadır. Anne adayının izne ayrılabilmesi için doğum raporuna ihtiyacı vardır.
Peki doğum raporu alabilmek için ne yapmanız lazım? Riskli gebelikler dışında normal bir gebeliğin tamamlanması 40 hafta sürer. Bu demek oluyor ki normal bir hamilelikte 32. haftada çoğul hamilelikte ise 30. haftada doğum iznine ayrılmanız gerekir. Eğer gebeliğiniz riskliyse bu süre şartlara göre değişiklik gösterebilir.
Hamileliğinizi gözlemleyen doktorunuza giderek tahmini doğum tarihinizi öğrenmelisiniz. Doktorunuz hamileliğinizin gidişatına göre tahmini doğum tarihinizi belirleyecek ve buna göre de doğum raporunuzu hazırlayacaktır. Doktor onaylı raporunuz olmadığı takdirde doğum iznine ayrılma şansınızı kullanamaz ve ücretli doğum iznine ayrılamazsınız.
DOĞUM İZNİ KAPATMAK
İster SSK’lı ister diğer kurumlara bağlı olsun anne adaylarının yasal olarak doğum iznine ayrılma hakkı vardır. Bu izin süresi hamileliğinizin gidişatı ve doktorunuzun değerlendirmesine göre değişmektedir. Normal şartlarda doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olarak belirlenen doğum izni doktorunuzun uygun görmesi halinde doğum öncesi izne ayrılma süresi daha kısa süreye düşürülebilir.
Doğum öncesi kullanılmayan izniniz doğum sonrası izninize eklenecektir. Doktorunuzdan çalışamaz raporunu aldıktan sonra raporun bir nüshasını çalıştığınız kuruma vermelisiniz. Kurum SSK’nın sitesine girerek raporunu işlemelidir. Aksi halde izniniz geçerli sayılmayacaktır. İzin süreniz bitip çalışmaya karar verdiğinizde yani doğum izni kapatmak istediğinizde tekrar doktorunuza gidip bu defa çalışabilir raporu almanız gerekir.
Doğum öncesi yaptığınız gibi yine raporunuzun bir nüshasını çalıştığınız kuruma vermelisiniz. Kurum bu defa doğum izninizi kapatmak için SSK’nın web sitesine giriş yapacaktır. Sosyal güvenlik kurumuna girişiniz yapılarak çalışmadığınız tarihler ve tekrar işe başladığınız tarih bildirilecek. Böylelikle doğum izni kapatma işleminiz tamamlanmış olacak. İşyerinin size vereceği iş görmezlik belgesi ve tüm raporlarınızla çalışmadığınız dönemlere ait ücretinizi toplu olarak alabileceksiniz.
EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA
Dünya’da herkes hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettiremeyebiliyor, kimilerimiz bakıma muhtaç olarak yaşamak zorunda kalıyor. Devletimiz, kimseyi mağdur etmediği gibi, evde bakılması gereken hastaların, yaşlıların yakınlarını da mağdur etmiyor. Çünkü kişi evde hasta bakmak zorunda olduğundan kendi işine vakit ayıramıyor dolayısı ile işinden ayrılmak zorunda veya uzun bir süre ara vermek zorunda kalıyor. Bu da onun maddi açıdan büyük sıkıntıya girmesine neden oluyor.Ülkemizdeki uygulamada bu insanların mağdur olmamaları, çalışamasalar bile evde hastalarına baktıkları için onlara evde bakım maaşı diğer bir tanımı olan engelli bakım ödeneği adı altında bir maaş bağlanıyor.
Ancak her zaman olduğu gibi devletin bu ödeneklerinden yararlanabilmek için çeşitli koşulları yerine getirmek, çeşitli kriterlere sahip olmak gerekiyor.
Sahip olunması gereken kriterler ; evde bakıma gerçekten muhtaç olunmalı ve bunun raporlarla ispatlanması gerekiyor. Kişinin hasta veya engelli olduğu, yani evde bakılması gerektiği raporlarla kesinleştirildiği zaman devlete başvuru yapılmalıdır. Devlete başvuru yapıldığı takdirde bu kişiler asla geri çevrilmez ve evde bakım maaşı hastaya bakan refakat eden kişiye bağlanmış olur. Yani devlet, sadece hastaların veya engellilerin değil, bu insanlara bakmakla yükümlü olan yakınlarının da mağdur olmamaları için elinden geleni yapıyor. Bu olanaklardan faydalanmak isteyen, zorluk çekmek istemeyen insanların yapacağı tek şey, gerekli raporları hastanelerden alarak sgk ve gerekli kurumlara başvuru da bulunmaktır. Çünkü başvuru yapmadıkları takdirde kimse o kişilerin mağdur olduğunu, yardıma ihtiyaçları olduğunu bilemez.
Ayrıca evde bakım maaşının bir diğer güzel yanı da, bu maaşın miktarının engelli kişi veya bu kişiye bakmakla sorumlu olan kişiler tarafından belirlenebiliyor olmasıdır. Ayrıca, alınacak olan bu maaş kişi başı olarak da bağlanabilir.