Doğu’ya ilave 6 puanlık prim indirimi geliyor
Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni istihdam teşviklerine ilişkin düzenleme netleşti.
Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Meclis’e sunulan yasa teklifinde prim teşvikine ilişkin önemli maddeler yer aldı. Torba yasa olarak sunulan ve pek çok değişiklik getiren tasarıya göre, geri kalmış illerde on ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerlerinde 6 puanlık ilave prim indirimi uygulanacak. Yeni prim teşviki Hazine tarafından ödenen mevcut prim teşviklerine ilave olarak uygulanacak.
Bakanlar Kurulu, prim teşvikinin uygulanacağı illeri belirlerken sosyoekonomik gelişmişlik seviyesini dikkate alacak. Prim teşvikinin süresi de bu gelişmişlik durumuna göre belirlenecek. Düzenleme ile bölgesel istihdam teşviki uygulaması hayata geçirilecek. Yasa tasarısı ile ekonomik olarak geri kalmış illerde ilave 6 puanlık prim teşviki uygulanabilecek. Çözüm süreciyle bağlantılı olarak işsizliğin yüksek olduğu Güneydoğu’daki şehirlerde bu teşvik uygulamaya sokulacak. Böylece çalışanların sigorta primlerinin bir bölümü Hazine tarafından karşılanarak işverenlerin daha fazla istihdam sağlaması teşvik edilecek. Çalışanların sigorta primlerinin 6 puanının işveren tarafından karşılanmasıyla işçi çalıştırmak daha ucuza mümkün olacak. 6 puanlık prim teşviki, mevcut teşviklere ilave olarak geleceği için belirlenen illerde sigorta primlerinin önemli bir bölümü devlet tarafından üstlenilmiş olacak. Tasarıyla yurtdışına giden işçiler için de 5 puanlık prim teşviki geliyor. İşverenler, yurtdışına götürdükleri her işçi için işveren sigorta priminin 5 puanlık kısmını Hazine’den alabilecek. Bu prim teşvikinden faydalanabilmek için işverenlerin prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası bulunmaması gerekiyor.
Torba yasada sosyal güvenliğe ilişkin de pek çok madde yer aldı. 18 yaşına kadar olanların şartsız genel sağlık sigortalısı sayılması hükme bağlanıyor. Böylece bu alanda yaşanan kafa karışıklıkları giderilmiş olacak. Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler de ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içerisinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Düzenlemeyle Tanık Koruma Kanunu kapsamında haklarında koruma tedbirleri uygulanan kişilerle, aile içi şiddet yasası kapsamında koruma altında olanlar gelir tespiti yaptırmadan genel sağlık sigortalısı sayılacak. Türkiye’de 1 yıldan fazla ikamet izniyle yaşayan yabancı uyruklular ise zorunlu genel sağlık sigortalısı kapsamından çıkarılıyor. Bunların genel sağlık sigortalılığı isteğe bağlı olacak.
Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerinde hastadan alınan fark ücretleri artırılıyor. Tahsil edilecek ilave ücret tavanı bir katından iki katına çıkarılacak. Tasarıyla üniversite hastanelerinde hocaların ek ücret alabilmesinin de önü açılıyor. Üniversite hastanelerinde doktorlar, mesai saati dışında baktıkları hastalardan ilave ücret alabilecekler. Bu ilave ücretler, her muayene için asgari ücreti geçemeyecek.
Kaynak: Zaman Gazetesi