Dolar 3.01'in üzerini gördü
Çin ve Kuzey Kore endişelerinin ardından gelişen piyasalardaki bozulmaya paralel dolar/TL 3.01 seviyesinin üzerini gördü
Dolar/TL'de yukarı yönlü hareket devam ediyor, kur bu sabah psikolojik seviye olarak kabul edilen 3 liranın üzerine çıktı. Dolar/TL, 3.01 seviyesinin üzerine çıktı.
Dolar neden yükseliyor?
TL, Çin'in yuanın daha çok zayıflamasına izin vererek yavaşlayan ekonomisine dair endişelerin artmasına yol açmasının ardından, tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel dolar karşısındaki kayıplarını artırdı. Pazartesi günü enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanması da Türk varlıklarındaki baskıyı destekledi.
Bir bankanın döviz işlemcisi, "Çin yuanındaki değer kaybı gelişmekte olan ülke para birimlerinde de baskı yaratıyor. TL'de Ortadoğu'daki jeopolitik riskler ve TCMB'ye ilişkin endişeler de etkili" yorumunu yaptı.
Analistler yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığına dikkat çekiyor.
Dolar/TL'de yükseliş devam edecek mi?
Bazı analistlere görer kurda yukarı yönlü hareket devam edecek. Özellikle gelişen piyasa paralarında satışın sürmesi durumunda döviz kurunda daha fazla yükseliş görülmesi olasılığı yüksek görülüyor. Ancak uzmanlara göre gelişen ülke para birimlerindeki satışın durması durumunda, yüksek seviyelerden alınacak döviz pozisyonları zarar oluşmasına neden olabilir.
3.00 seviyesinin kurda direnç seviyesi olduğu belirtilirken, bir bankanın döviz işlemcisi ise "Satışarın sürmesi durumunda önümüzdeki günlerde 3.07'lerdeki zirveyi de görebiliriz" dedi. Dolar/TL 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.
Merkez'den 'sadeleşme' adımı gelecek mi?
Beklentilerin üzerinde açıklanan Aralık enflasyon verileri Merkez Bankası'nın ard arda beşinci yılda da enflasyon hedefini tutturamadığını ortaya koyarken, son yapılan zamlar
enflasyonda bu yıl için yukarı riskleri artırıyor. Enflasyondaki gidişatın TCMB'nin kredibilitesini olumsuz etkilediğini belirten analistler, daha sıkı para politikası izlemesi
konusunda da TCMB üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekiyorlar.
Öte yandan hükümet kanadından TCMB'ye yönelik söylemler de devam ediyor. Son olarak Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Merkez Bankası'nın Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ortaya koymuş olduğu genel perspektiften tamamen bağımsız hareket etmesi düşünülemez" dedi.
Bu çerçevede önümüzdeki günlerde TCMB'nin duruşu kur üzerine belirleyici olacak. TCMB Aralık ayı PPK toplantısında küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmişti.
Bankacılar, küresel piyasalarda son dönemde daha da artan oynaklık, TCMB'nin para politikasında sadeleşme yönünde adım atma ihtimalini de riske soktuğunu belirtiyorlar.