Dolar ne kadar? (13 Ekim 2016)

Dün 3,0974'e kadar yükselen dolar, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle bugün 3,11'in de üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dolar ne kadar? (13 Ekim 2016)

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM'ye getirecekleri yönündeki açıklamaları ile dün kuvvetlenen piyasalardaki satış baskısının kısa vadede sona ermesi beklenmiyor.

Uzmanlar kurda yönün bir miktar aşağı çevrileceğini bekliyorlardı. Ancak başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibarıyla girmesiyle artık analistler aşağı yön için aynı düzeyde iyimser değil.

Başbakan Binali Yıldırım'ın dünkü başkanlık sistemi açıklamaları öncesi 3,0715 seviyesinde işlem gören ve dün 3,0974 ile tarihi zirvesini test eden dolar/TL günü 3,09 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne 3,0910/3,0919 seviyesinde başladı. Saat 11.23'te ise 3,1130 seviyesine kadar yükseldi.

Dolar ne kadar? (13 Ekim 2016) - Resim : 1

Dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) eylül ayı toplantısına ilişkin tutanakların ardından küresel piyasalardaki dolar talebinin artarak devam ettiği görülüyor.

Eylül toplantısında hem faiz artışına gitmek hem de istihdam ve enflasyon için daha fazla veri beklemek açısından makul gerekçelerin bulunduğu kaydedilen tutanaklarda, "Bazı üyeler ise iş gücü piyasasındaki iyileşmenin devam etmesi ve ekonomik faaliyetlerin güçlenmesi halinde faiz artışına nispeten yakın zamanda gidilmesi gerektiği sonucuna vardı. Bazı üyelerse faiz artışı için enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığına dair daha fazla veri için beklenmesini tercih etti" ifadeleri kullanıldı.

Tutanakların ardından uluslararası piyasada dolar endeksi 98,1'e çıkarak 7 ayın zirvesini görürken, doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı daha hızlı bir şekilde yükselmesi dikkati çekiyor.

Dolar ne kadar? (13 Ekim 2016) - Resim : 2

Uzmanlara göre, piyasa tepkisinin kurda daha sert hissedilmesinin nedeni bono ve hisse senedi piyasasında istedikleri derinliği bulamayan bazı yatırımcıların diğer piyasalardaki pozisyonlarını hedge etmek için kuru tercih etmesi de etkili oluyor. Ancak TL'deki seyrin kalıcı olması halinde analistler satış baskısının diğer piyasalara da yansıyabileceğini belirtiyorlar.

Moody's not indirimi sonrasında çıkışların yaşanabileceği endişesi, jeopolitik endişeler, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin değer kaybında ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.

Euro/TL ise 3,4180 seviyesinde bulunuyor.