Dolar ne olur?
Ekonomistlerin 2014 tahminleri...
Ekonomistler dolar/TL'nin önümüzdeki bir yıl boyunca 2,25 seviyesinin üzerinde kalmasını bekliyor.
Gelişmekte olan ülkelere ilişkin endişeler ve yaklaşan seçimler öncesi devam eden politik belirsizliklerle 17 Aralık'tan bugüne dolar karşısında yüzde 10 değer kaybeden TL'nin önümüzdeki bir yıl boyunca 2,25 seviyesinin üzerinde yatay bir seyir izlemesi bekleniyor. Reuters anketine katılan 32 kurumun tahminlerinin medyanına göre şu anda 2,24 seviyesinde işlem gören dolar/TL'nin bir ay sonra 2,2500, üç ay sonra 2,2750, altı ay sonra 2,2500, 12 ay sonra ise 2,2540 seviyesinde olması bekleniyor. Reuters anketine katılan analistlerin beklentileri oldukça geniş bantta yer aldı. Dolar/TL için 31 kurumun tahmin verdiği altı aylık beklentiler 2,1080-2,6000 bandında yer alırken, 31 kurumun tahmin verdiği 12 aylık beklentiler ise 2,0390-2,7000 bandında yer aldı. Ankette 29 kurumun tahmin verdiği 1 aylık vadede ise beklenti bandı 2,1600-2,3800 seviyesinde oluştu.
BASKILAR ORTADAN KALKMADI
Bağımsız araştırma kuruluşu 4CAST, Reuters anketi için verdiği görüşte, "Siyasi risk Mart'taki yerel seçimlere kadar süreceği için TL üzerindeki baskılar henüz ortadan kalkmış değil. Ancak TCMB Başkanı Başçı'nın büyük silahını (faiz artışı) kullanmasının ardından dolar/TL yükseliş trendinden net bir biçimde uzaklaştı. 2,32/28 direnç seviyesinin, Şubat başında S&P 500'deki sert düşüşe rağmen, geçerliliğini koruduğunu da belirtmek gerekir" dedi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarının azaltılması adımı ile uyguladığı gevşek para politikasının sona ermeye başlaması, gelişmekte olan ülke para birimlerinde son dönemde sert değer kayıplarına neden oldu. Bunun ötesinde TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında politik endişelerle en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer aldı. Geçen yıl dolar karşısında yüzde 17 değer kaybeden TL, 17 Aralık'tan TCMB'nin geçen hafta gerçekleştirdiği faiz artışına kadar neredeyse her gün gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı gösteren para birimi oldu.
FAİZ KARARININ ETKİSİ KALICI OLMADI
TCMB'nin ara PPK ile politika faizini yüzde 10'a çıkarması ardından negatif ayrışma trendi kısmen de olsa sona erdi. TL faiz artışı ardından zaman zaman pozitif de ayrıştı. TCMB'nin geçen haftaki faiz artışı ile 2,39 seviyesindeki tarihi zirveden dönen dolar/TL kararın hemen ardından 2,16'lı seviyelere gerilese de bu düşüş kalıcı olmadı. Dolar/TL gece 24'te alınan karardan bir gün sonra yeniden 2,25'li seviyelere yükseldi.
ABD VERİLERİ TL'Yİ POZİTİF ETKİLEDİ
Fed'in tahvil alımlarını 10'ar milyar dolar olmak üzere iki kez düşürerek 85 milyar dolardan 65 milyar dolara çekmesinin ardından ABD ekonomisinde istikrarlı büyümeye ilişkin soru işaretleri oluşturacak verilerin gelmeye devam etmesi ise son iki gündür TL'nin de aralarında bulunduğu tüm gelişmekte olan ülke para birimlerini pozitif etkiledi.
ABD'NİN GÜCÜ ŞÜPHEYE DÜŞTÜ
ABD'de önceki gün açıklanan ISM imalat endeksi, ABD ekonomisinin gücü konusunda şüpheye neden oldu. Endeks Ocak ayında 51,3'e gerileyerek beklentilerin çok altında bir değer aldı. İmalat sanayinin aldığı yeni siparişler 33 yılın en zayıf artışını kaydetti.
FED GERİ ÇEKİLMEYİ DURDURABİLİR
Bankacılar, dünyanın en büyük ekonomisinin performansına ilişkin endişelerin dünya genelinde büyümeye ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini, bu kapsamda gelişmelerin ABD Merkez Bankası'nın gerekleştirdiği tahvil alımlarını azaltmayı durdurabilme olasılığına işaret etmesinin gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahını arttığını söylediler. Ancak bu ülkelerdeki baskıların henüz sona ermediğini de belirttiler.