Dolarda nefes aldıran düşüş

İki haftanın en düşüğünde

Dolarda nefes aldıran düşüş
Geçen haftanın son işlem gününü 1,9531 seviyesinden tamamlayan dolar/TL paritesi, hafta başında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın, "Faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adım 23 Temmuz 2013 tarihli Kurul toplantısının gündemine alınacaktır" açıklamasının ardından gerilemeye başladı.
Haftanın ilk işlem gününde en düşük 1,9305'e kadar gerileyen dolar/TL paritesi, bugün de küresel piyasalarda doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında düşüşe geçmesi ve yurtiçinde Hazine'nin başarılı tahvil ihraçlarının ardından son iki haftanın en düşük seviyesi olan 1,9189'u gördü.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Cüneyt Paksoy, döviz kuru ve faizin geçtiğimiz günlerde aşırı yükseldiğini belirterek, "Piyasa oyuncuları Merkez Bankasının politikalarına pozitif tepki verdi. Merkez Bankası zaten süreci izliyordu. Başkan Başçı, sözlü müdahalesiyle olayın içinde olduğunu gösterdi" dedi.
Hazine'nin dün ve bugün gerçekleştirdiği ihalelerin mevcut konjonktürde hem talep hem de fiyat olarak olumlu seviyelerde olduğunu ifade eden Paksoy, "İhale sonuçları Türkiye'ye ve Merkez Bankasına güvenin devam ettiğinin bir göstergesi" diye konuştu.
Paksoy, dolar/TL paritesinde 1,90-1,95 seviyesinin dengelenme açısından önemli bir patika olduğunu ifade ederek, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının düzelmesi halinde dolar/TL paritesinin 1,90 seviyesinin altına inebileceğini söyledi. İki yıllık tahvilin son dönemde fazla işlem hacmi gerçekleşmese dahi gösterge olmaya devam edeceğine değinen Paksoy, gösterge tahvilde yüzde 7- 8 aralığının dengelenme adına önemli bir aralık olduğunu ve yüzde 7'nin altına inişlerin ise kısa süreli ve geçici olacağını ifade etti.