Doların yükselişi Şimşek çaktırdı!

"Merkez Bankası iki gün içinde döviz kurunu düşürmeli, yoksa zarar 3.4 milyar olacak"

Doların yükselişi Şimşek çaktırdı!

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, kurdaki artıştan dolayı devletin vergi kaybının büyük olduğunu belirterek, “Merkez Bankası bu iki gün içerisinde döviz kurunu düşürmeli” dedi.

Dövizdeki yükselişi değerlendiren ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, 1. çeyrek itibariyle USDTRY kuru 1,8120 seviyesindeyken şuan 1,9300 seviyesinde olduğunu, değer kazancının yüzde 6,5 olarak gerçekleştiğini, EURTRY paritesinin de yüzde 8,3 değer artışı ile 2,3230 seviyesinden 2,5151 seviyesine yükseldiğini belirtti.

BİST’te işlem gören firmaların Mart 2013 itibariyle TL karşılığı net döviz açığının 67,9 milyar TL olduğunu ifade eden Karabulut, “2. çeyrek iş günü olarak yarın bitiyor ve 2. çeyrek gelir tabloları yarınki döviz kurlarına göre hazırlanacak, 1. çeyrek borçlarına göre bakarsak sadece BİST’te işlem gören firmalardan devletin vergi kaybının 882 milyon TL olabileceğini tahmin etmekteyiz” dedi.

Merkez Bankası’nın Nisan 2013’te yayımladığı özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu raporuna göre, özel sektörün 1. çeyrek itibariyle yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun 138,6 milyar USD, Nisan 2013 itibariyle 143 milyar USD olduğunu söyleyen Karabulut, şunları kaydetti: ”1. çeyrekte 138,5 milyar dolar, Nisan’da eklenen 4,7 milyar dolar hesaplandığında yazılacak kur farkı zararı 17 milyar TL civarındadır. Bunun yanında Ağustos ayında verilecek geçici vergilerde devletin kur farklarından kaynaklanan vergi kaybı ise 3,4 milyar TL civarında. Yurtdışından borçlanmamış firmalar dahil edildiğinde ise devletin vergi kaybı çok daha fazla olabilecektir. Bu veriler ışığında bu iki gün içerisinde Merkez Bankasının atacağı adımlar çok önemlidir, önemle takip edilmelidir