Drogba'nın eski takımına şike darbesi

Çin şikeyi affetmedi

Drogba'nın eski takımına şike darbesi

Çin'de 2009 yılından beri devam eden şike davası sonuçlandı. Çin Futbol Federasyonu, şike yaptığını belirlediği 12 takım ve 58 futbol adamına ceza yağdırdı. 2003 yılını şampiyon tamamlayan Shanghai Shenhua takımının kupası elinden alınırken, lige eksi 6 puanla başlama cezası verildi.

Çin medyasında yer alan haberde, Galatasaraylı Didier Drogba'nın eski kulübü Shanghai Shenhua takımının 2003 yılında kazandığı şampiyonlukta futbol federasyonuna, hakemlere ve rakip kulüplere rüşvet verdiğinin tespit edildiği ve soruşturma kapsamında ağır cezaya çarptırıldığı bildirildi. Alınan karara göre, Shangai Shenhua kulübüne 1 milyon Yuan (yaklaşık 160 bin dolar) para cezası ve gelecek sezona da eksi 6 puanla başlama cezası verildiği belirtildi. Ayrıca şike yolu ile kazandığı belirlenen 2003 yılındaki şampiyonluğu da elinden alındı.

Öte yandan, soruşturma sonunda aralarında Çin futbolunun birçok ünlü isminin de bulunduğu 58 kişi de cezalandırıldı. Aralarında Dünya Kupası'nda görev alan ilk Çinli olan ve "Altın Düdük" lakabı takılan hakem Lu Jun, eski federasyon yardımcı başkanı Yang Ming, eski Çin Milli Takımı futbolcuları Shen Si, Qi Honh, Jiang Ji ve Li Ming'in de bulunduğu 33 kişiye futboldan ömür boyu men cezası verildiği açıklandı. Geri kalan 25 futbol adamının da 5 yıl boyunca futboldan uzaklaştırılma cezasına çarptırıldığına değinildi.

Ayrıca, Çin'de eski federasyon başkanları Nan Yong ve Xie Yalong 237 bin dolar rüşvet aldıkları gerekçesiyle 10,5'ar yıl hapis cezasına çarptırıldığı aktarıldı.

Çin Futbol Federasyonu resmi internet sitesinde yayınladığı bildiride, Çin futbolunu bu tip şike ve yolsuzluk skandallarından temizlemek için her türlü yaptırımı uygulayacağını duyurdu.

Çin'de 2009'da başlayan şike soruşturması kapsamında aralarında hakemler, oyuncular, yöneticiler ve teknik direktörlerin de bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı.

Çin Futbol Federasyonu daha öncede 2009 yılında benzer bir davada, süper ligin iki takımını şike ve bahis skandalına karıştıkları gerekçesiyle bir alt kümeye düşürürken, diğer bir takımı da diskalifiye etmişti. Federasyon, Süper lig takımlarından Guangzhou Pharmaceutical ve Chengdu Blades takımlarının küme düşürülmelerine ve ikinci lig takımlarından Qingdao Hailifeng takımının da diskalifiye edilip, 200 bin yuan (28 bin 570 dolar) para cezasına çarptırılmasına karar vermişti.