Dünya haritası değişecek!

İki referandum sonuçlandı, iki yeni ülke daha geliyor

Dünya haritası değişecek!

Tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Ukrayna’nın Donetsk ve Luganks bölgeleri birleşerek ortak bir yapı kuruyor. Rusya ile birleşme kartını kullanan iki Cumhuriyet, Kiev’i federasyon yapısına zorluyor. Pazar günü yapılan referandum sonuçlarını tanımayan AB, Rusya’ya ek yaptırım kararı aldı. Moskova ise Kiev’i yeni kurulan Donetsk ve Lugansk bölgeleri ile masaya oturmaya çağırdı. Referandum sonrası basın açıklaması yapan “Donetsk Halk Cumhuriyeti” lideri Denis Puşilin, Lugansk’ta Rusya yanlısı milis güçlerin lideri ile görüşeceklerini ve birleşme kararı alacaklarını açıkladı. Rossiya 24’e konuşan Puşilin, “Bizler ortak adımlar atmak istiyoruz ve önemli ölçüde de birleşmeyi planlıyoruz.” dedi. Lugansk’ta seçim sonrası düzenlenen mitingde konuşan Güneydoğu parti lideri Oleg Tsaryov da birleşme fikrini olumlu bulduklarını söyledi. Tsaryov birleşme sonrası oluşacak bölgeyi “Yeni Rusya” olarak adlandırmayı, Rusya ve Belarus’la işbirliği anlaşmaları imzalamayı ve Gümrük Birliği’ne girmeyi önerdi. Puşilin yaptığı değerlendirmede 11 Mayıs 2014 referandum sonuçlarına göre “Bağımsız Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin” kurulduğunu ve bağımsız bir devlet olduklarını ilan etti. Rusya ile birleşmeyi düşündüklerini ifade eden Puşilin, Devlet Yüksek Konseyi’nin kurulduğunu, bunun bölge için en yüksek idari organ olduğunu belirtti.

UKRAYNA’YA ACİL FEDERASYON ÇAĞRISI
Lugansk Bölge Konseyi de aldığı kararla Kiev yönetiminden acil federasyon yapısına geçilmesini talep etti. Açıklamada, “Pazar günü yapılan referandumda halkın büyük çoğunluğu nasıl yaşayacağına karar verdi. Ukrayna federasyon yapısına gitmeli. Mevcut Kiev hükümeti halkın talebini dikkate almalı ve anayasal değişikliğe gitmeli.” çağrısı yapıldı. Federasyonun ülkenin tek yapısının korunması için tek yol olduğu savunulurken, aksi durumda ülkenin parçalanmasından mevcut yönetimin sorumlu olacağı uyarısı yapıldı. Açıklamada, Rusçaya resmi dil statüsü verilmesi talep edilirken, bölgede Ukrayna askerlerinin sürdürdüğü operasyonların sona erdirilmesi istendi. Bir diğer talep de bölgede eylemlere katılanlarla ilgili genel bir af ilan edilmesi.

MOSKOVA’DAN KİEV’E ÇAĞRI
Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Aleksandr Torşin, Interfax’a yaptığı değerlendirmede Kiev’in referandum sonuçlarını hakaret ve histerik yaklaşımın ötesinde sakin bir şekilde değerlendirmesini istedi. Kiev’i kendi halkının taleplerini dinlemeye ve saygı duymaya çağıran Torşin, AGİT’in de katılımı ile Kiev, Lugansk ve Donetsk arasında yapılacak görüşmelere destek vereceklerini belirtti. AB, Rusya’nın doğu Ukrayna politikalarını sürdürmesi nedeni ile yaptırım kararı alırken, AGİT ikinci Cenevre çağrısı yaptı. Moskova ise ayrılıkçı bölgelerin de dahil olması şartı ile AGİT aracılığı ile yapılacak görüşmelere sıcak bakıyor.