Dünya işsizlikle boğuşurken Türkiye iş yarattı!

Dünya işsizlik artışından endişe ederken ülkemiz için güzel haber ILO'dan geldi.

Dünya işsizlikle boğuşurken Türkiye iş yarattı!

ILO, dünyadaki işsiz sayısının 2012'de 4 milyon artışla 197 milyona ulaştığını ve artmasının beklendiğini bildirirken Türkiye’de ise istihdam yaratıldığına dikkat çekti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), "2013 Küresel İstihdam Eğilimleri" başlığını taşıyan raporunda geçen yıl Türkiye, Arnavutluk, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'da ekonomide büyüme kaydedilirken yeni istihdam da yaratıldığını belirtti. Rapora göre, dünyadaki işsizler ordusuna bu yıl 5.1 milyon, 2014'te de 3 milyon kişinin daha katılması bekleniyor.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM

ILO, BBC tarafından yansıtılan raporunda Türkiye, Rusya, Arnavutluk ve Ukrayna'nın karşılaştırılmalı olarak incelendiği bölümünde ise küresel ekonomik kriz sırasında Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da ekonomik büyümenin sekteye uğradığı, ancak çabuk toparlandığını belirtti.

Büyümenin, Türkiye'de 2012'nin birinci çeyreğinde yüzde 3.4 ve yüzde 3 düzeyindeyken, üçüncü çeyreğinde yüzde 1.6 ile hızlı bir düşüş gösterdiğine işaret edildiği rapora göre, Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da ekonominin 2014 yılına kadar yüzde 3 ve 4 oranında büyümesi bekleniyor.

İSTİHDAMDA EN HIZLI ARTIŞ TÜRKİYE’DE

Raporda, söz konusu ülkelerdeki istihdamda ise son yıllarda en hızlı artışın, yüzde 8 ile 2010 yılında Türkiye'de gözlendiği ancak 2012'nin başında Türkiye'de istihdamdaki büyümenin hızının kesildiği ve sadece yüzde 2.8 oranında büyüme gerçekleştiği ifade ediliyor. Raporda ayrıca bu oranın 2009'dan bu yana istihdamda kaydedilen en düşük büyüme oranı olduğu kaydediliyor. Diğer taraftan, Türkiye'de istihdam artışının yüzde 2 dolaylarında devam etmesi bekleniyor.

ILO raporunda bu durum, Türkiye'nin yeni işler yaratma kabiliyetinin azaldığı şeklinde yorumlandı.