Dünya ülkelerinden İran'la ticaret çağrısı
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve AB, İran'la ticaret yapılmasına karşı olmadıklarını açıkladı
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve AB tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, "İlgili yasalar takip edildiği sürece İran’la yapılmasına izin verilen ticaretin önünde durmayacağız ve İran’la ilişki kuran uluslararası firmalar ve finansal kurumların önüne dikilmeyeceğiz" ifadesi yer aldı.
Batı'lı ülkeler tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, ABD ve AB’nin, İran’ın nükleer programı dolayısıyla uygulanan yaptırımları geçen yıl varılan anlaşmanın uygulanma günü olan 16 Ocak'ta kaldırdığı hatırlatıldı.
İŞ YAPMAK İSTEYENLER ARTIK CEZALANDIRILMIYOR
“Bunun sonucunda şu anda İran’da, iş yapmak amacıyla Avrupa ve dünya genelindeki şirketler ve finansal kurumlar için kapsamlı ekonomik fırsatlar bulunuyor” ifadesi kullanılan açıklamada, İran’la ticari faaliyetler içine girenlerin cezalandırılmayacağına vurgu yapıldı. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve AB, İran'la ticaret yapılmasına karşı olmadıklarını açıkladı.
İran’la ticaret yapılmasına engel olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar bildirildi:
“Avrupalı ve diğer küresel firmaların İran’daki çıkarları yüksek. Kapsamlı nükleer anlaşmanın (JCPOA) tüm taraflar için işlediğinden emin olmak ve İran halkına da kazanımların ulaştırılması bizim ve uluslararası toplumun çıkarınadır. Bu (yaptırımların kaldırılması), Avrupalı banka ve firmaların İran’da yeniden iş yapmalarını da içeriyor. İlgili yasalar takip edildiği sürece İran’la yapılmasına izin verilen ticaretin önünde durmayacağız ve İran’la ilişki kuran uluslararası firmalar ve finansal kurumların önüne dikilmeyeceğiz.”
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya’nın oluşturduğu P5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan anlaşmayla Tahran yönetimi nükleer programını durdurmuş, bunun sonucunda da Batı İran’a yönelik yaptırımları kaldırmıştı.
İran ise ABD’yi yaptırımların kaldırılmasına karşın ülkesiyle ticari faaliyette bulunmak isteyen yatırımcıları korkutmakla suçluyordu.