90 bin 4D'li taşerona kadro müjdesi geldi! Torba yasa ile yasalaşacak: Taşeron, TYP, 3600 ek gösterge...

Taşeron, TYP, 3600 ek gösterge... 90 bin taşerona kadro müjdesi geldi! Torba yasa ile yasalaşacak.

90 bin 4D'li taşerona kadro müjdesi geldi! Torba yasa ile yasalaşacak: Taşeron, TYP, 3600 ek gösterge...

Torba yasa tasarısında yer alan erken emeklilik, 3600 ek gösterge, Bağ-Kur'da 7200 prim günü ve ev hanımlarına prim desteği gibi kritik düzenlemeler çalışma hayatında büyük değişimlere kapı aralıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın bu düzenlemelerle ilgili yapacağı açıklamaların kamuoyu tarafından merakla bekleniyor olması bu reformların önemini ortaya koyuyor. Torba yasa görüşmeleri sürerken 100 bin taşeron işçinin kadroya alınması için bekleyiş sürüyor. Bu kapsamda torba yasa tasarısının 43 maddelik ikinci bölümüne taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin maddenin eklenmesi öngörülüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi beklenen bu düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek ve taşeron işçiler kadroya kavuşacak.

3600 Ek Gösterge Memurlar İçin Umut

Birinci derece memurlara 3600 ek gösterge sağlanmasına ilişkin düzenleme de torba yasa kapsamında görüşülecek. Memur konfederasyonlarıyla yapılacak çalışmaların tamamlanmasının ardından memurlar, şefler, teknisyenler, veri hazırlama kontrol operatörleri ve önceki kanun kapsamına girmeyen diğer birinci derece kamu görevlileri de bu düzenlemeden yararlanabilecek. Bu yeni düzenlemeyle 500 bini aşkın memurun maaşları ve emeklilik ikramiyeleri artacak.

Bağ-Kur'a 7200 Prim Günü Düzenlemesi

Küçük esnafı ilgilendiren bir diğer önemli düzenleme ise Bağ-Kur üyelerinin prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülmesi. Bu sayede 1 milyon Bağ-Kur esnafı 1800 gün gelirle erken emekli olabilecek. Küçük esnafın '10 ve daha az çalışanı olanlar' olarak tanımlanabileceği belirtiliyor. Bu düzenlemeyle, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT esnafının prim gün sayısı 7200'e düşürülecek ve bu kişiler emeklilik haklarını daha erken kullanabilecekler.

Ev Hanımlarına Sosyal Güvenlik ve Prim Desteği

Ev hanımlarına sosyal güvenlik sağlanması ve emekliliklerine destek sağlanması amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Asgari ücrete göre en düşük isteğe bağlı sigorta primi şu anda 6.400 lira 80 kuruş olarak belirlenirken, bu düzenlemeyle devlet ayda 2.133 lira 60 kuruş katkı sağlayacak. Bu şekilde ev hanımları ayda 4.267 lira 20 kuruş ödeyerek emeklilik haklarını kazanabilecekler.

Annelerin Aşınma ve Yıpranma Yönetmeliği

Özellikle kadınlar için emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesini amaçlayan bir düzenleme de torba yasa kapsamında değerlendirilecek. Bu düzenlemede ağır işlerde uygulanan yıpranma sistemine benzer bir modelin uygulanması öngörülüyor. Bu sayede çocuk sayısına bağlı olarak emeklilik yaşı düşürülürken prim günü sayısı da eklenebilecek.

Emeklilik Sistemi Geliyor

Sosyal güvenlik sistemini desteklemek ve emeklilerin refahını artırmak amacıyla omnibus kanun kapsamında ek emeklilik ve sağlık sistemleri de kurulacak. Otomatik katılım sisteminin işveren katkılı ikinci kademe emeklilik sistemine dönüştürülmesi planlanıyor. Bu sistem emeklilik döneminde bireylere ek sağlık güvencesi ve refah sağlanması yolunda önemli bir adım olarak öne çıkacak.

Bu düzenlemelerle çalışma hayatında önemli değişiklikler olacak ve milyonlarca vatandaşın hayatı kolaylaşacak. Omnibus kanun kapsamında bu düzenlemelerin TBMM'de onaylanmasıyla sosyal güvenlik sistemi daha kapsayıcı ve adil hale gelecek.