Altında yeni rekor

Jackson Hole haftasında altının onsu 2 bin 531 dolara seviyesini görerek rekor tazelerken, gram altın ise 2 bin 756 seviyesi ile rekor yeniledi.

Altında yeni rekor

Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapacağı konuşmayı beklerken altın yükselişini sürdürerek yeni bir rekora imza attı.

Altının onsu 2 bin 531 dolara seviyesini görerek bu yılki kazancını yüzde 22’nin üzerine taşımış oldu.

Değerli metalin spot fiyatı Cuma günü ilk kez 2 bin 500 doları aşarak, her biri yaklaşık 400 ons ağırlığında olan külçe altının değerini 1 milyon doların üzerine çıkarmıştı.

Gram altın ise 2 bin 756 seviyesi ile rekor tazeledi.

Cuma günü, Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmada, altın için genellikle olumlu olarak görülen faiz indirim süreci ile ilgili Fed’in yol haritasına dair ipucular aranacak.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Müdürü Ole Hansen Salı günü yaptığı açıklamada, “Altın, Powell'ın Jackson Hole konuşması öncesinde rekor kırma eğiliminde kalmaya devam ediyor. Dolar ve tahvil getirilerinin fazla ilham verici olmaması ile birlikte, ana etken mevcut pozitif momentum ve sınırlı satış iştahı olarak görülüyor” dedi.

Yatırımcılar ayrıca Fed’in faiz indirim sürecinde belirleyici olabilecek, başta işsizlik maaşı başvuruları olmak üzere bu hafta yayınlanacak diğer ABD verilerini de yakından takip edecek.

Altının yükselişi, merkez bankalarının güçlü alımlarının yanı sıra Orta Doğu ve Ukrayna'da devam eden çatışmalar nedeniyle de desteklendi.

Tezgah üstü piyasada da fiziki külçe altın alımları sağlıklı bir şekilde devam ediyor.

Commerzbank AG Emtia Analisti Carsten Fritsch bir raporunda “Altın fiyatının, ABD'de enflasyonun hedefin üzerinde seyretmesi, Fed tarafından gelecek faiz indirimleri ve dolarının zayıflaması nedeniyle 2025'in ilk yarısında yükselmeye devam etmesini bekliyoruz” diye yazdı.

DÖVİZ KURLARINDA YUKARI YÖNLÜ SEYİR SÜRÜYOR
Dolar/TL, güne 33,77 seviyesine yakın başladı. Euro/ ise 37 seviyesinin üzerinde işlem gördü.

Bugün iç piyasada Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Hazine ihaleleri izlenecek. Hazine, bugün ağustos ayının son iki ihalesini düzenleyerek aylık borçlanma programını tamamlayacak.

Türk Lirası, dolar karşısında hafta başından bu yana yüzde 0,2, ay başından bu yana ise yüzde 1,9 değer yitirdi.

FAİZ KARARI BEKLENİYOR

TCMB, para politikası kararını saat 14.00'te açıklayacak. Ekonomistler politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılmasına kesin gözüyle bakıyor.

Politika faizinde değişiklik beklenmese de, Para Politikası Kurulu (PPK) karar metnindeki olası değişiklikler yakından izlenecek. Bankacılar PPK'da likidite, iç talep ve faiz artışı ihtimalinin azalması nedeniyle bu konulardaki yönlendirmenin değişip değişmeyeceğini izleyecekler.

KÜRESEL PİYASALAR

Piyasalarda Fed'in yakın zamanda faiz indirimine gideceğinin sinyalini vereceği beklentileriyle pozitif seyir sürüyor.

Fed, yarın temmuz ayında para politikası toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Yatırımcılar toplantı tutanaklarından ABD'de faizlere ilişkin ipucu arayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın cuma günü Jackson Hole'da konuşma yapacak. Merkez Bankası yetkililerinden gelen faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendiren açıklamalar sonrası dolar güç kaybetti. Dolar endeksi, 101,76 ile yedi aydan uzun sürenin dip seviyesine çekildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes anlaşmasını engelleyen anlaşmazlıkların önüne geçmek üzere Washington tarafından sunulan "geçiş teklifini" kabul ettiği yönünde haberler de risk iştahını artırdı.