Altında yeni tarihi zirve

Fed'in faiz indirimi sonrası Çin'in ekonomiyi destekleyeceğiz mesajları altına rekor kırdırıyor. Ons altın 2 bin 667 doların üzerinde seyrederken, içeride gram altın ise 2 bin 932 Türk Lirası ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Altında yeni tarihi zirve

Ortadoğu'da düşmeyen tansiyon, ABD öncülüğünde başlayan faiz indirim dönemi altını desteklemeye devam ediyor.

Dün 2 bin 670 dolarla rekor seviyeye ulaşan altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışına göre yüzde 0,2 yükselişle 2 bin 667 dolar seviyesinde bulunuyor.

İçeride gram altın ise 2 bin 932 Türk Lirası ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Çeyrek altın 4 bin 804 liradan, Cumhuriyet altını 19 bin 600 liradan satılıyor.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı açıklamalar öncesinde pozitif seyrederken, ABD'de açıklanacak büyüme verileri de yatırımcıların odağında bulunuyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ederken, kasım ayında yüzde 61 ihtimalle 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor.
ABD ekonomisinde resesyon endişeleri ve Ortadoğu'da artan gerilim güvenli liman varlıklara olan talebi desteklemeyi sürdürürken, Powell'ın bugünkü sözle yönlendirmelerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) özeti ile haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de büyüme, ABD'de dayanıklı mal siparişleri, Fed başkanı Jerome Powell'ın ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı konuşmaların takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 670 ve 2 bin 690 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 600 dolar seviyesinin ise destek konumunda olduğunu bildirdi.
BU YIL YÜZDE 30 KAZANDIRDI
Değerli metal bu yıl yaklaşık yüzde 30 yükseliş gösterdi. Altının yükseliş eğilimini destekleyen diğer faktörler arasında merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan satın alımlar ile Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar yer aldı.

DOLAR 34 TL'NİN ÜSTÜNDE!
Dolar kuru 34 TL'nin üstündeki seyrini sürdürüyor. Kur bugüne 34,15 TL'den başladı. Euro ise 38,05 TL'den başladı.

Kur ağustos ayı başından beri 33,90 TL'den başladı yükselişini sürdürüyor. Kur 2 aydır sakin yükselişle 34,15 TL'ye kadar geldi.

Ekonomi yönetimi Birleşmiş Milletler Toplantısı için bulunduğu ABD'deki temaslarını sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Goldman Sachs, Citigroup ve Morgan Stanley'nin üst yönetimiyle bir araya geldi. Bakan Şimşek, burada ABD'li yatırımcılara "yeni vergi getirilmeyecek" açıklamasını yaptı. Şimşek, yatırımcılara harcama disiplini ve kayıt dışılıkla mücadelenin sıkı maliye politikalarının odak noktası olacağını ve yeni ilave vergiler getirilmesinin planlanmadığını söyledi.

Öte yandan ASKON'un New York'ta düzenlediği etkinlikte de konuşan Bakan Şimşek, burada da mesajlarına devam eti. Cari açığın kırılganlık, endişe kaynağı olmaktan çıktığını söyleyen Bakan Şimşek, enflasyonun 2025 yılında yüzde 20'nin altına ineceğini söyledi.

Doların ise küresel para birimleri karşısında yatay hareket ediyor.