Borsa düştü, yatırımcılar mevduat hesaba yöneldi: Mevduat faizleri yükseldi…

Borsa’daki düşüş trendinin devam etmesi yatırımcıların mevduat hesaplarına yönelmesine neden oldu. Bankaların mevduat faiz oranları yükseldi. Kısa vadeli yatırımcı için borsa mı yoksa mevduat faizli hesap mı avantaj sağlıyor? Hangi banka ne kadar mevduat faizi veriyor? İşte detaylar…

Borsa düştü, yatırımcılar mevduat hesaba yöneldi: Mevduat faizleri yükseldi…

Borsa İstanbul’un güç kaybetmeye devam etmesi yatırımcıların yeni formüller aramasına neden oldu. 2.5 aydır devam eden düşüş trendi piyasaları verdi. BİST’te tarihi zirve 11 bin 245 puandan aşağıya hızlı yuvarlanan borsa 8 bin puanlara kadar geriledi. BİST’in yüzde 20’nin üzerinden kayba uğraması nedeniyle yatırımcılar borsadan çekilmeye başladı. Türkiye’deki vatandaşların güvenli liman olarak değerlendirdiği altın ise yükselişe geçti. Altının yanı sıra mevduat hesaplarına da yoğun ilgi gösterilmeye başladı. Yüksek faiz oranlarından yararlanmak isteyen yatırımcılar hangi banka ne kadar mevduat faizi veriyor sorusunun yanıtını araştırmaya başladı.

Mevduat Faizlerindeki Artış Dikkat Çekti

Merkez Bankası tarafından Türk Lirasının değerini artırmaya yönelik hamleler yapılmaya devam ediyor. Politika faizinin yüzde 50’ye sabitlenmesi ile birlikte mevduat faiz oranları fırladı. Kamu ve özel bankaları tarafından cazip faiz teklifleri sunulmaya başladı. Birikimlerini değerlendirmek isteyen vatandaşların ilk tercihi mevduat hesapları oldu. Borsa’daki düşüş trendinin devam etmesi küçük yatırımcının borsadan çıkmasına neden oldu. Kısa vadeli yatırımcı mevduat hesaplarıyla parasını değerlendirmeye yöneldi.

Mevduat Faizleri Ne Kadar Gelir Getiriyor?

Ekonomi uzmanları yatırımcılar için Türkiye’yi ‘’faiz cenneti’’ olarak değerlendiriyor. Az çok demeden parasını mevduat hesabına yatıran vatandaş önemli faiz getirisi kazanıyor. Borsadaki düşüş trendi nedeniyle para kaybı yaşayan yatırımcı mevduat faizle kaybını telafi edebiliyor. Bankalar tarafından mevduat faiz oranlarına ek olarak ‘’hoş geldin faizi’’ de veriliyor. En yüksek mevduat hesabı faiz oranı yüzde 54 oldu. Alternatif Bank ve TEB tarafından yüzde 54 faiz oranı sunuluyor. Garanti BBVA, Akbank, Finansbank gibi bankaların faiz oranları ise yüzde 47 ila 49 arasında değişim gösteriyor. 150 bin TL anaparanın 32 günlük faize yatırılması halinde sağladığı net kazanç ortalama 6 bin 550 TL olarak hesaplanıyor.