HSBC ve BofA'dan TCMB açıklaması! Kafalar karışık

İngiltere merkezli HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2024'te faiz indirimine gitmeyeceğini öngörürken, Bank of America (BofA) ise Kasım ayında 150-200 baz puanlık daha küçük bir indirimin mümkün olabileceğini tahmin ediyor.

HSBC ve BofA'dan TCMB açıklaması! Kafalar karışık

İngiltere merkezli HSBC, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni değerlendirmelerini paylaştı.

Makroekonomik politikalar ve borsa üzerinde yapılan değerlendirmelere HSBC, ekonomik verilere ilişkin tahminlerini de aktardı.

"ENFLASYON 2025'TE YÜZDE 28'E İNECEK"
Melis Metiner tarafından kaleme alınan raporda HSBC, enflasyondaki yavaşlamaya vurgu yaptı ancak yıl sonunda enflasyonun yüzde 45 seviyesine geleceğini tahmin ediyor. 2025 sonunda ise enflasyon yüzde 28'e inecek.

"MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRMEYECEK"
HSBC ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2024'te faiz indirimine gitmeyeceğini öngörüyor. Banka, TCMB'nin 2025'te hızlı bir faiz indirimi sürecine gireceğini ve yılın ilk yarısında faizlerde 1350 baz puan, ikinci yarısında ise 650 baz puan gerileme olacağını tahmin ediyor. Böylece politika faizi 2025 sonunda yüzde 30, 2026 sonunda ise yüzde 18 olacak.

2025'TE 1 DOLAR 40 TL OLACAK
HSBC'nin hesaplamalarına göre dolar TL yıl sonunda 36 seviyesine gelecek. 2025'te ise her çeyrek 1 lira artacak ve yıl sonunda 1 dolar 40 TL olacak.

Bankanın 2024-25 için tüm yıl büyüme tahminleri yıllık bazda yüzde 3,1 ve yüzde 2,8 oldu.

BORSANIN GÖRÜNÜMÜ
HSBC'nin Türkiye için yaptığı ayrı bir değerlendirmesine göre, Türkiye hisse senedi piyasası yaz döneminde küresel makro dalgalanmalardan etkilenerek ciddi bir düşüş yaşadı. Ancak, piyasanın yeniden toparlanabileceğine dair iyimserlik var. Tedarik tarafında büyümenin yavaşlayacağı ancak 2025'te yeniden hız kazanacağı öngörülüyor. Hisse senedi yatırımcıları, döviz risk primleri arttıkça daha temkinli davranabiliyor. Yine de, HSBC'nin döviz ekibi, TL'nin görünümünün olumlu olduğunu belirtiyor.

Ayrıca borsadaki düşüşün alım fırsatı anlamına gelebileceği yorumu yapıldı.

BOFA'DAN TÜRKİYE RAPORU: TCMB KASIMDA FAİZ İNDİREBİLİR
HSBC'nin ardından Bank of America da Türk ekonomisine ilişkin yeni raporunu paylaştı.

Bank of America (BofA) tarafından Türkiye hakkında hazırlanan raporda, ülkenin makroekonomik dengesizliklerinin yavaş bir şekilde iyileştiği belirtildi. Raporda, Türkiye ekonomisinde keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş öngörülüyor.

Bu bağlamda, cari açık tahmini yüzde 2'den yüzde 1,7'ye düşürülürken, 2025 yılı için büyüme beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 2,8'e revize edildi.

Ayrıca, Aralık ayında olası bir faiz indirimi öncesinde, Kasım ayı ortasında kısa vadeli faiz oranları (OIS) ve Türk devlet tahvillerinin (TURKGBs) cazip hale gelebileceği ifade edildi.

İNDİRİM KASIM'DA
BofA ekonomisti Zümrüt İmamoğlu tarafından hazırlanan raporda, Merkez Bankası’nın faiz indirimine acele etmeyeceği, Aralık ayında 250 baz puanlık bir indirim öngörüldüğü, Kasım ayında ise verilerin beklenenden daha fazla iyileşmesi durumunda 150-200 baz puanlık daha küçük bir indirimin mümkün olabileceği ifade edildi.

ENFLASYONDA 2021'DEN BERİ BİR İLK YAŞANACAK BEKLENTİSİ
Raporda, Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 52'ye gerilediği, Temmuz ayında ise bu oranın yüzde 61,8 olduğu belirtildi. BofA, enflasyonun yavaş bir şekilde düşmeye devam edeceğini öngörerek, Eylül ayında manşet enflasyonun yüzde 48'e düşmesini ve 2021'den bu yana ilk kez politika faizinin altında kalmasını bekliyor. Aylık enflasyonun son iki ayda ortalama yüzde 2,8 civarında seyrettiği, ancak Ağustos ayında doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle bu oranın yüksek çıktığı ifade edildi.

Hizmet sektöründe kira enflasyonunun aylık yüzde 7 seviyelerinde seyrettiği, genel hizmetlerde ise aylık yüzde 4,6 oranında bir artış gözlemlendiği belirtildi. BofA, bu yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının, yıl sonu için Merkez Bankası’nın hedeflediği yüzde 38'lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceğini vurguladı.

Orta Vadeli Program'da enflasyon tahmini yüzde 41,5 olarak açıklanırken, BofA 2024 yılı enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 yılı beklentisini ise yüzde 25 olarak belirtti. Merkez Bankası’nın Kasım ayında yayınlayacağı enflasyon raporunda yıl sonu tahminini bir miktar yukarı revize edebileceği öngörülüyor.

PMI VERİLERİ VE CARİ AÇIK
Raporda, PMI verilerinin yurt içi siparişlerde zayıflama, ihracat siparişlerinde ise artış gösterdiği belirtildi. Bu durumun, altın ve enerji hariç cari açıkta daha fazla düzelmeye işaret ettiği ifade edildi. Ancak bu düzelmenin 2018 yılına kıyasla daha yavaş bir hızda gerçekleştiği vurgulandı. İthalat hacmi önemli ölçüde düşerken, ihracat hacminin istikrarlı kalması, bu düzelmenin tamamen ithalat fiyatlarından kaynaklanmadığını gösteriyor. Ağustos ayında ihracat siparişlerine yönelik PMI, Haziran 2023'ten bu yana ilk kez 50'nin üzerine çıkarak olumlu bir işaret verdi. Buna rağmen, genel PMI endeksi eşik değerin altında kalarak daralmayı işaret etti.

Raporda, Merkez Bankası’nın faiz indirimine acele etmeyeceği, Aralık ayında 250 baz puanlık bir indirim öngörüldüğü, Kasım ayında ise verilerin beklenenden daha fazla iyileşmesi durumunda 150-200 baz puanlık daha küçük bir indirimin mümkün olabileceği ifade edildi.