Kredi kartı limitleri yeniden düzenlenecek: Limit yükseltmek kolay olmayacak!

Bankalar kredi kartı limitleriyle ilgili yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kredi kartı limitlerinin düşürülmesi için çalışma başlatıldı. Peki, yeni dönemde kredi kartı limitleri nasıl yükseltilecek? İşte detaylar…

Kredi kartı limitleri yeniden düzenlenecek: Limit yükseltmek kolay olmayacak!

Türkiye’nin ekonomik şartları nedeniyle vatandaşlar kredi kartı kullanımına yoğunluk verdi. BBDK verilerine göre bireysel kredi kartı kullanıcılarının borçları 1 trilyon 600 milyon TL’ye ulaştı. Kredi kartı borçlarının artması devletin harekete geçmesini sağladı. Kredi ve kredi kartı borçları için düşük faiz oranları ve uzun vade seçeneğiyle kredi verilmeye başlandı. Kredi kartı borçları dağ gibi büyürken; bu sorunun en önemli nedenleri arasında yüksek limitler gösteriliyor. Kredi kartı limitlerinin düşürülmesiyle ilgili çalışma hayata geçiriliyor.

Gelir Beyanı Esas Alınacak

Savunma Sanayi Destekleme Fonu için 100 bin TL ve üzeri kredi kartı limitine sahip vatandaşlardan 750 TL ücret kesintisi yapılmasına karar verilmişti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen madde geri çekildi. Lakin, çoğu vatandaş kredi kartı limitini 100 bin TL’nin altına düşürmek için başvuruda bulundu. Kredi kartlarından savunma sanayisi için 750 TL ücret kesintisi yapılması kararının geri çekilmesi ile vatandaşlar yeniden limit artış talebinde bulunmaya başladı. Bankalar ise kredi kartı limit artış taleplerini kabul etmemeye başladı. Yeni düzenleme ile kredi kartı limitlerini yükseltmek kolay olmayacak. Gelir beyanına göre kart limitlerinin belirleneceği dönem başlayacak.

Kredi Kartı Limit Yükseltme Şartları

Kredi kartı limitleriyle ilgili yeni düzenleme de gelir beyanına ve kredi notuna dikkat edilecek. Bankalar, limit artırma talebinde bulunan müşterilerinden gelir beyanı belgesi istemeye başlayacak. Kredi notunun düşük olması halinde de limit artışına onay verilmeyecek. Banka ile müşteri arasındaki ilişkide dikkate alınacak. Müşterinin finansal davranışları ve harcama alışkanlıkları kontrol edilecek. Kredi kartı limit işlemlerinde sıkı bir denetleme süreci yaşanacak. Gelirinin üzerinde kredi kartı kullanma dönemi sona erecek. Ayrıca, kredi notu düşük ve borç takibine takılan vatandaşların kredi kartı limitlerine sınırlama getirilmesi de planlanıyor.