Yeni EYT yasası Meclise geldi! Erken emeklilik piyangosu vuracak kişiler belli oldu

Erken emeklilik piyangosu vuracak kişiler belli oldu. Yeni EYT yasası Meclise geldi.

Yeni EYT yasası Meclise geldi! Erken emeklilik piyangosu vuracak kişiler belli oldu

Yeni Mini EYT yasası milyonlarca insana umut ışığı olacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan bu düzenleme, staj ve çıraklık sigortası mağdurları için erken emekliliğin de önünü açıyor. AK Parti'nin 2023 genel seçimleri öncesinde emeklilik yaşına (EYT) takılanlara yönelik vaadi kapsamında yaklaşık 3 milyon kişiye yaş sınırı olmaksızın emeklilik hakkı tanındı. Ancak staj ve çıraklık sigortası olanlar bu kapsamın dışında bırakıldı. Şimdi bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için önemli bir adım atılıyor.

Staj ve Çıraklık Sigortası Erken Emekliliğe Dahil Edilecek

TBMM'ye sunulan yasa tasarısı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik içeriyor. Bu düzenleme, staj ve çıraklık sigortası olanlara emeklilik hakkı tanıyarak mağduriyetleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Söz konusu değişiklikle, mesleki eğitim alan aday çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim alan çıraklar ve öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim veya yükseköğretimde staja tabi tutulan öğrencilerin staj süreleri sigorta başlangıç ​​tarihi olarak kabul edilecek.

Yeni EYT yasası Meclise geldi! Erken emeklilik piyangosu vuracak kişiler belli oldu

Erken Emeklilik İçin 3 Ay İçinde Başvuru Şartı

Tasarı yasalaşırsa, ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan ancak sigorta başlangıç ​​tarihi staj veya çıraklık sigortası olan kişiler de EYT kapsamına alınacak. Bu kişilere yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı tanınacak. Yasa yürürlüğe girdiğinde, mağdur olan bu kişilerin çıraklık, staj ve öğrenim süreleri hesaba katılarak sigorta başlangıçlarının geriye dönük olarak hesaplanması için 3 ay içinde başvuruda bulunmaları gerekecek.

Denizli Milletvekili Yasin Öztür'ün Kanun Teklifi

Kanun teklifi Denizli Milletvekili Yasin Öztür tarafından TBMM'ye sunuldu. Tasarı kabul edilirse, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yıllardır yaşadığı mağduriyet sona erecek ve bu kişiler yaş sınırı olmaksızın erken emeklilik hakkına da kavuşacak.

KAYNAK: Haber Merkezi