Elvan İstanbul'a 3. tünel için tarih verdi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü tünelle ilgili tüm detayların 27 Şubat günü açıklanacağını kaydetti.
Elvan, 24 Tv'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Lütfi Elvan, İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü tünelle ilgili soru üzerine, "Şubat'ın 27'sinde Başbakanımızla birlikte bununla ilgili kapsamlı bir açıklama yapacağız ve işte özellikleri nedir, dünyada buna benzer uygulamalar var mıdır, bu Türkiye'de ve dünyada ilk midir, değil midir, nereden nereye gidiyor, güzergahları nedir, ne kadar yolcu taşıyacak, İstanbul trafiğini ne ölçüde rahatlatacak? Bunların hepsini kapsamlı olarak ayın 27'sinde vatandaşlarımızla paylaşacağız. Ama bu projeye biz aşağı yukarı 8 aydan beri çalışıyoruz, çok detaylı analizler yapıldı" ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul Projesinde kesinlikle bir duraklama olmadığını vurgulayan Elvan, "Kanal İstanbul, çok önemli bir proje, hassas çalışmayı gerektiren bir alan. İlgili tüm tarafların katılımıyla çok detaylı çalışmalara başlandı, bu çalışmalarımız devam ediyor. Şartname yazma aşamasına geldik şu anda, arkadaşlarımız özellikle şartname yazımı konusunda çalışmalara başladılar. Zannedersem yakın bir süre içerisinde daha kapsamlı, daha detaylı açıklamayı kamuoyuyla paylaşma imkanımız olacak" diye konuştu. Elvan, projede hukuki açıdan bir sıkıntı görmediklerinin altını çizdi.
"Yerli hızlı tren 2019'da raylarda olacak"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, hızlı tren hatlarında büyük bir yoğunluk yaşandığını belirterek, "Çok yoğun, şu anda bizim tren setlerine ihtiyacımız var. 10 tren set alımı için ihaleye çıkmıştık, ancak orada bir itiraz söz konusu oldu, o itiraz süreci devam ediyor. Onun dışında, 80 adet yüksek hızlı tren setinin Türkiye'de imalatı yönünde çok kısa bir süre sonra ihaleye çıkacağız" bilgisini verdi. Burada yerli ortakların da bulunacağını vurgulayan Elvan, şöyle konuştu:
"İhaleye çıkacağız, bununla ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı. Bu 80 yüksek hızlı tren setinde minimum yüzde 53 yerlilik şartı arıyoruz, arayacağız. Bununla da yetinmiyoruz yerlilik şartına ilave olarak Türkiye'de bu üretimin yapılmasını zorunlu kılıyoruz. Üçüncü temel şartımız ise mutlaka minimum yüzde 20 hisseye sahip olabilecek olan bir yerli ortakla bir işe girmeleri. Bunu niye istiyoruz? Çünkü işte bu yüksek hızlı tren setlerini imal ettikten sonra bu işin devamını sağlamak bakımından da mutlaka bir yerli ortağı zorunlu tutacağız... Endüstriyel ve mühendislik tasarımını gerçekleştirdikten sonra tamamıyla kendimize özgü, tamamıyla yerli, tüm tasarımları Türk mühendislerince dizayn edilmiş kendi yüksek milli hızlı trenimizi 2019 yılında raylara indirmeyi planlıyoruz."
Elvan, 4G konusundaki çalışmaları tamamladıklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde 4G'ye yönelik kapsamlı bir basın açıklaması yapacağım, bir yol haritasını ortaya koyacağım... Bizim hedefimiz 2015 sonu itibariyle Türkiye'de 4G uygulamalarına geçilmesi" dedi.