Emeklinin yüzde 89'u pişman!

Bakın neden...

Emeklinin yüzde 89'u pişman!

Türkiye'de emeklilerin yüzde 89'u çalışırken tasarruf yapmadığı için pişman. Avivasa'nın raporuna göre, katılımcıların tasarruf ortalaması 73 bin lira iken, İngilizlerde bu rakam 161 bin lira. Yüzde 38'imiz ise hiç tasarruf yapmadığını söyledi.

Avivasa Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, Türkiye'de emeklilerin yüzde 89'unun çalışırken tasarruf yapmadığı için pişman olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarını bir basın toplantısıyla paylaşan Kurdaş, çalışanların hayata daha pozitif bakarken emeklilerin daha negatif olduğunu belirtti. Bireylerin, aktif çalışma yaşamını bıraktığı andan itibaren çalışırken elde ettikleri geliri dengeleyecek bir hazırlık yapmadıkları takdirde ortalama refah seviyesinde hızlı bir düşüş yaşadığına dikkati çeken Kurdaş, 'Emeklilik dönemindeki bu açığa ancak bireysel emeklilik sistemi (BES) ilaç olabilir' dedi.

12 İLDE SORULDU

Kurdaş'ın verdiği bilgilere göre, Avivasa Emeklilik ve Hayat, ortağı Aviva'nın İngiltere'de 4 yıldır düzenli yaptığı 'Emeklilik Öncesi Tasarruf Bilinci ve Emeklilik Döneminde Refah Koşulları' pazar araştırmasını Türkiye'ye taşıdı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Samsun, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Malatya, Gaziantep ve Edirne olmak üzere toplam 12 ilde 821 kişi ile yapılan araştırma, emeklilerin yüzde 89'unun çalışma hayatları boyunca daha fazla tasarruf yapmadığı için pişman olduğunu ortaya koydu.

Tasarrufa eğilimli değiliz

Türkler, tasarruf konusuna İngilizlerin üçte biri kadar ilgi duyuyor. Uzun süre önce emekli olanların geliri, aktif çalışma yaşamına devam edenlerin gelirine göre yüzde 38 oranında düşüyor. Türk halkı, ideal emekliliğin erkeklerde 52, kadınlarda 46 yaşında olacağını düşünüyor. Araştırmaya göre, emekliliği yaklaşanların bin 964 lira, yeni emeklilerin bin 511 lira, uzun süre önce emekli olanların bin 216 lira aylık geliri bulunuyor. En yüksek refah düzeyine sahip kesimin halen çalışanlar olduğu görülüyor.

En fazla enflasyon korkutuyor

Türk katılımcılar, 6 ay içerisinde yaşam kalitelerini tehdit eden unsurları; enflasyon, hastalık, emeklilikle birlikte yaşam standartlarının düşmesi, beklenmedik harcamalar ve iş kaybı olarak sıralıyor. İngilizler ise bu sıralamayı; enflasyon, beklenmedik harcamalar, düşen tasarruf/yatırım getirileri ve muhtemel hastalık şeklinde yapıyor. 4 İngiliz'den 3'ü yaşam kalitesine yönelik en büyük tehdidi enflasyon olarak görürken, 4 Türk'ten 2'si enflasyonu en büyük tehdit olarak dile getiriyor. Emekli olunca yaşam standardının düşmesi kaygısı Türkler'de yüzde 31, İngilizler'de ise yüzde 6 düzeyinde bulunuyor.