En çok eleman aranan pozisyonları!

İş arayanlar dikkat!

En çok eleman aranan pozisyonları!

Yenibiris.com İstihdam Raporu’ndaki yılın son çeyrek verilerine göre en çok yapı-inşaat, perakendecilik-toptancılık ve üretim-imalat sektörlerinde eleman ilanı yayınlandı. Yılın önceki dönemlerindeki liderliğini son çeyrekte de koruyan yapı-inşaat, iş arayanların en çok başvuru yaptığı sektörlerin de başında geliyor.

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com’un işverenlerin ilanları ve iş arayanların başvuruları doğrultusunda hazırladığı Yenibiris.com İstihdam Raporu’nun dördüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Yapı-inşaat sektörü dördüncü çeyrekte de yüzde 9’a yakın oranla yine listenin en üst sırasındaki yerini korudu. Perakendecilik-toptancılık (yüzde
6,25), üretim-imalat (yüzde 5,86), turizm-otelcilik (yüzde 5,62) ve sağlık-tıp (yüzde 5,41) en çok ilan yayınlayan sektörler arasında yer aldı.

En çok ilan yayınlayan 5 sektör
Yapı-İnşaat
Perakendecilik-Toptancılık
Üretim-İmalat
Turizm-Otelcilik
Sağlık-Tıp

Dördüncü çeyrekte en çok aday aranan pozisyon satış temsilcisi oldu. Yüzde 9,6 ile ilk sırada yer alan satış temsilcisi pozisyonunun ardından muhasebe elemanı (yüzde 8,6), sekreter (yüzde 8,2), yönetici asistanı (yüzde 5,7) ve inşaat mühendisi (yüzde 2,2) pozisyonları listede yer aldı.

En çok aranan 5 pozisyon
Satış Temsilcisi
Muhasebe Elemanı
Sekreter
Yönetici Asistanı
İnşaat Mühendisi

En çok başvuru yapılan üç sektör: Yapı-inşaat, banka-finans ve perakendecilik-toptancılık

Rapora göre ilanlara yapılan başvuru oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 oranında artış gösterdi. Bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında başvurular yüzde 25 arttı.

Geçen yılın aynı dönemi ve bir önceki çeyrekte olduğu gibi adayların en fazla tercih ettiği sektör yapı-inşaat (yüzde 7,74) oldu.

Yapı-inşaatın ardından banka-finans (yüzde 6,92), perakendecilik-toptancılık (yüzde 6,71), eğitim (yüzde 5,43), tekstil
(yüzde 5,32), üretim-imalat (yüzde 5,18) sektörleri adayların en çok başvuru yaptığı diğer sektörler olarak öne çıktı.

Adayların gözde mesleği: Muhasebe Elemanı

Muhasebe elemanı pozisyonu başvuru oranı (yüzde 10,93) geçen döneme göre artarak listenin ilk sırasında yer aldı. Bu çeyrekte özel güvenlik görevlisi pozisyonuna olan ilgide artış yaşandı. Muhasebe elemanın ardından en çok başvuru alan diğer pozisyonlar şu şekilde sıralandı: Satış temsilcisi (yüzde 8,52), özel güvenlik görevlisi
(yüzde 5,81), sekreter (yüzde 4,62), inşaat mühendisi (yüzde 3,87), makine mühendisi (yüzde 3,52), insan kaynakları uzmanı (yüzde 2,80), resepsiyonist (yüzde 2,77), elektrik mühendisi (yüzde 2,49), satınalma sorumlusu (yüzde 2,05).

En çok ilan yayınlanan iller ise geçen yılın aynı döneminde ve ilk çeyrekte olduğu gibi İstanbul (yüzde 58), Ankara (yüzde 8) ve İzmir (yüzde 6) oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre İstanbul’da yayınlanan ilan sayısı düşerken, İzmir’deki ilanlarda artış görüldü.

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, 2012 yılı dördüncü çeyrek istihdam sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “İstihdam piyasasında 2012, geçen yıla göre daha hareketli geçti. Özellikle yılın son çeyreğinde iş başvurularında ve verilen ilanlarda bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemine göre önemli oranda bir artış gerçekleşti. Yapı-inşaat, e-ticaret, gayrimenkul, perakendecilik-toptancılık ve enerji sektörlerinin 2013 yılında yıldızı parlayan sektörler arasında yer alacağını düşünüyoruz. Satış temsilcileri her sektörde en çok
aranan kişiler olmaya devam edecek. Bulut bilişim teknolojisiyle birlikte yazılım, veritabanı ve sistem uzmanlarına talep artacak.

Dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanlıkları da aranan nitelikli profesyoneller arasında olacak.”