En mübarek rekor!

O kredi kartı cepten tam 37 milyon defa çıktı! Her çıkışı da 99 liraya patladı. 6 günün vatandaşa maliyeti 120 milyon lirayı buldu!

En mübarek rekor!

Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün çatı kuruluşu Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın da dahil olduğu 6 günlük Kurban Bayramı verilerini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre en çok alışveriş, marketlerden kurban alımı için gerçekleştirildi. Bu alışverişleri akaryakıt, giyim, havayolu ve seyahat takip etti.

HER ÇIKTIĞINDA 99 LİRA
Toplam 3.7 milyar TL’lik alışverişin yapıldığı ve ortalama alışveriş tutarının 99 TL olduğu Kurban Bayramı’nda Arefe Günü, 1.2 milyar TL alışveriş ile yılın en çok işlem yapılan günü olarak kayıtlara geçti.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile birleşen 6 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca yapılan kartlı ödemelere ilişkin verileri açıkladı. BKM verilerine göre, 24-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen Kurban Bayramı tatilinde, 37 milyon işlem adedi ile toplam 3.7 milyar TL tutarında alışveriş gerçekleşti. Bayramda yapılan toplam alışveriş tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artış gösterdi.

BKM tarafından açıklanan verilere göre, 24-29 Ekim tarihleri arasında yapılan tüm kartlı işlemlerde, alışveriş adedi başına ortalama 99 TL tutarında ödeme gerçekleşti. Geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilinde bu rakam 89 TL tutarında idi.

AREFE GÜNÜ YILIN REKORU
2012 yılının en fazla kartlı işlem yapılarak rekor kırılan günü Arefe Günü olarak kayıtlara geçti. 24 Ekim günü banka ve kredi kartlarıyla, 12 milyon işlem adedi ile toplam 1.2 milyar TL tutarında alışveriş gerçekleşirken, kurbanlık kesimlerinin yapılması ve aile ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi nedenleriyle Kurban Bayramı’nın ilk gününde kartlarımız cebimizde kaldı. Bayramın birinci günü, 2012 yılının en az alışveriş yapılan günü oldu.
Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, “ Her geçen gün artan kart sayısının yanı sıra, kart kabul eden yeni sektör ve noktaların artması ile kartlı ödemeler 2012 yılında da sağlıklı büyümesini sürdürüyor. Güçlü bir ekonomi için kayıt dışı ile mücadelede en önemli araç olan ödeme sistemleri kart kullanıcılarının hayatını kolaylaştırırken, büyüyen ekonomimizin can damarı oluyor.”

KURBANLAR MARKETTEN
Kurban Bayramı tatili boyunca banka ve kredi kartları en çok marketlerde kullanıldı. Marketlerin sağladığı kurbanlık satış hizmeti ile kurbanlıklar marketlerden kredi kartı ile alındı. Bayramda yapılan market alışverişleri 11 milyon adet kartlı işlem ile toplam 580 milyon TL tutarına ulaştı. Bu alışverişlerin 215 milyon TL tutarındaki bölümü, kurbanlık alımlarının ve bayram hazırlıklarının yapıldığı Arefe Günü gerçekleşti.

Kurban Bayramı tatilinde yapılan market alışverişlerini benzin ve akaryakıt alışverişleri takip etti. BKM verilerine göre, 24-29 Ekim süresince 5.8 milyon işlem adediyle 580 milyon TL tutarında benzin ve akaryakıt alışverişi yapıldı. Kurban Bayramı tatili boyunca en çok alışveriş yapılan market ve akaryakıt sektörlerini giyim alışverişlerimiz izledi. Bayramda 5.4 milyon işlem adedi ile toplam 535 milyon TL tutarında giyim alışverişi gerçekleşti.

UZUN TATİLE 122 MİLYON LİRA
BKM verilerine göre, toplam 6 günlük Kurban Bayramı tatilinde, hava yolları ve çeşitli seyahat giderleri toplam 122 milyon TL tutarına ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde 81 milyon TL tutarında olan bu rakam ile, havayolları ve seyahat giderlerinin 2012 yılında yükseliş gösterdiği belirlendi. Kurban bayramı tatilinde benzer biçimde artış gösteren konaklama giderleri ise 103 milyon TL olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 73 milyon TL tutarındaydı.