Enerji Borsası 6 aya kadar tamam
Elektrik piyasalarının işletilmesini sağlayacak enerji borsası 6 ay içinde faaliyete geçiyor.
Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi adıyla kurulacak yapıda kamu sermaye payı yüzde 15’i aşamayacak. İlgili yasanın 14 Mart’ta Meclis’te kabul edildiğini belirten EPDK Başkanı Hasan Köktaş, şirketin kurulmasına yönelik çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Elektrik piyasalarının işletilmesi ve mali uzlaştırma gibi amaçlara hizmet edecek enerji borsası 6 ay içinde faaliyete geçiyor. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi adıyla kurulacak yapıda tamamen kamu ve kamu sermayeli şirketlerin doğrudan ya da dolaylı toplam sermaye payı, İMKB hariç, yüzde 15’i aşamayacak. Borsa, İMKB ile Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından işletilen piyasalar dışındaki organize toptan elektrik piyasalarının işletim faaliyetini yürütecek. İlgili yasanın 14 Mart’ta Meclis’te kabul edildiğini belirten Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında öngörülen şirketin kurulmasına yönelik çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı-Konferansı’nın açılışında konuşan Köktaş, Elektrik Piyasası Kanunu ile piyasa işletmeciliğinin ayrı bir faaliyet olarak tanımlandığını kaydederek, “Geçen hafta bu konuda ‘kick off’ toplantısı gerçekleştirildi ve ilk olarak şirketin yönetim yapısının belirlenmesine yönelik genel değerlendirmeler yapıldı.” dedi. Köktaş, EPDK’nın önümüzdeki 6 ay içinde lisans, dağıtım, şebeke, sayaçlar, denetim ve müşteri hizmetleri gibi tüm temel konularda çok kapsamlı toplam 19 adet değişiklik yapacağını dile getirdi. Geçen yıl 3 milyar dolara mal olan 166 projenin tamamlandığını kaydeden Köktaş, Ocak-Şubat’ta 16 hidroelektrik, 7 rüzgâr ve 5 doğalgaz santralinin tamamlanarak devreye girdiğini bildirdi. Köktaş, 2006-2010 döneminde toplam 2,85 milyar lira olan dağıtım şebekesi yatırımlarının EPDK tarafından 2015 sonuna kadarki dönem için yaklaşık 8,5 milyar lira olarak belirlendiğini ifade etti. Programa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleerde kamu-özel sektör ortaklığının yapılamaz bir şey olmadığını söyledi. Halka açık ya da istenirse blok satış olarak nükleer santrallerde özel sektörün bulunmasının doğru olacağına inandıklarını belirten Yıldız, hükümetin yerli enerji üretimine desteğini sürdürdüğünü kaydetti.
Türkiye, kaya gazına yönelmeli
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da enerji borsasının önemine dikkat çekerek, “Enerji borsasının sektörün tüm paydaşlarının işleyişinde aktif olarak yer alacakları ve bağımsız yapıda kurulması, borsanın etkili işleyişi açısından önemlidir. Bu borsanın Güneydoğu Avrupa ve Yakındoğu bölgelerinde tüm piyasa katılımcıları için de bir çekim merkezi olacağının altını çizmek isterim.” dedi. ABD’nin enerji ithalatçısı bir ülkeden enerji ihracatçısı bir ülke konumuna geldiğini kaydeden Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise bu durumun oluşmasında kaya gazının etkili olduğunu ve Türkiye’nin de kaya gazına yönelmesi gerektiğini söyledi. Gelecek on yıl içinde devlet desteği ile komşu ülkelerde kaya gazı çıkarmak istediklerini belirten Çalık, “Eğer 15 yıl önce Orta Asya’da petrol ve doğalgaz arasaydık şimdi oralarda petrol çıkaran ülke biz olurduk. Bir fırsat kaçtı ama önümüzdeki yeni fırsatları kaçırmak istemiyoruz.” dedi.
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat da yenilenebilir enerjinin, enerji ithalatına karşı bir değer olduğunu ifade ederek rüzgar santrallerine yapılacak yatırımların doğalgaz ithalatını yılda 6 milyar dolar azaltacağını belirtti. Cari açığın yüzde 90’ının enerji ithalatından kaynaklandığını vurgulayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2023 yılında 500 milyar megavat elektrik üretmek için 150 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, 10 yıl içinde en az 3 nükleer santral yapılması gerektiğinin altını çizdi.