Enerji Borsası’nın merkezi Ankara oluyor

Elektrik alış-verişinin yapılacağı Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) yapısı netleşiyor. Borsanın merkezinin Ankara olması konusunda görüş birliğine varılırken, kamunun yüzde 60, özel sektörün yüzde 40 payı olması kararlaştırıldı.

Enerji Borsası’nın merkezi Ankara oluyor
Elektrik piyasası işletim faaliyeti, organize toptan elektrik piyasalarının işletilmesi ve mali uzlaştırma gibi amaçlarla kurulacak olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) merkezi ve hisse dağılımı belli oldu. ‘Enerji borsası’ olarak adlandırılan kurumun merkezi Ankara olarak belirlenirken, kamunun yüzde 60, özel sektörün ise yüzde 40 payı olması kararlaştırıldı. Kamu hisselerinin yüzde 30’luk bölümünde, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yüzde 15’erlik iki eşit paya sahip olacak. Diğer yüzde 30’luk bölümünü ise Borsa İstanbul üstlenecek.

Enerji yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre, yeni Elektrik Piyasası Kanunu’nda yer alan EPİAŞ ile ilgili çalışmaların kanun çıkmasından sonraki 6 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor. Bu sebeple altyapı çalışmalarının eylüle kadar bitirilmesi hedefleniyor. EPİAŞ’tan sorumlu olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), altyapı çalışmalarını yabancı bir şirketle yürütüyor. Mevzuat ve altyapı çalışmalarıyla ilgili Hazine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve enerji yönetimleri yoğun bir görüşme trafiği yapıyor. Elektrik Piyasası ile oluşturulan EPİAŞ şirket yapısıyla ilgili belirsizlikler de ortadan kaldırıldı. Enerji yönetiminin yaptığı toplantılar sonrası şirketin merkezi Ankara olarak belirlendi. Yönetim kurulu yapısının ise 5 kişiden oluşması görüşü ağırlık kazandı. Enerji yönetimi kaynakları, EPİAŞ’ta iki konunun karara bağlandığını, diğer unsurlarla ilgili süreçlerin de hızlı bir şekilde tamamlanacağını söyledi.

Şirketin faaliyete geçmesiyle toptan elektrik piyasalarının işletim faaliyetleri hızlanacak. EPİAŞ Borsası’nda bir ‘meta’ olarak elektrik alışverişi yapılacak. Enerji yönetimi kaynakları, izleyen dönemde doğalgazın da borsaya dahil olabileceğini belirtti. Kaynaklar şirketin görevleri konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Piyasanın gelişimi doğrultusunda görev alanına giren organize toptan elektrik piyasalarında yeni piyasalar kurulmasına yönelik çalışmalar yapmak, Enerji Bakanlığı’nca uygun görülmesi halinde organize toptan elektrik piyasalarının işletilmesi amacıyla oluşturulan veya ileride oluşturulabilecek uluslararası elektrik piyasalarına taraf olarak katılmak veya temsil etmek, kurulması muhtemel uluslararası elektrik piyasası işletmecisi, kuruluşlara ortak veya üye olmak.”

Kaynak: Zaman Gazetesi