Erdoğan G20 Liderler Zirvesi'nde konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde önemli açıklamalarda bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da gerçekleştirilen 2015 G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar
Kararlı duruşumuzu ortaya koyması bakımından önemlidir. Terörün dini, ırkı yoktur. Bu örgütler arasında ayrım yapan herkes her ülke hata içindedir.
Biz DAİŞ, El Kaide, PKK terör örgütlerine karşı da aynı kararlılıkta mücadeleye devam edeceğiz.
Uluslararası da somut adımlar atılmalı. G20 ülkeleri olarak aynı görüşte olduğumuzu gördük. Müslüman liderler olarak İslam'la ilgili olmayan DAİŞ terörü ve vahşetine ortak durduk.
Çevremizde artık yönetilemeyen ülkeler ortaya çıktı. Suriye bu konuda öne çıkan ülkedir. Suriye'de yaşananları ilk günden beri hissediyoruz.
Türkiye bugün 2.2 milyon Suriyeli, 300 bin Iraklı 2 buçuk milyon kişiyi aldı. Bu bizim insanlık vazifesidir. Bir ülkenin tek başına üstesinden geleceği boyutu tamamen aşmıştır.
Bu insanların geriye dönüş ümitlerinin her geçen gün bitmesinden sebep oluyor.Göçmenler ve terörizm başta olmak üzere uluslararası toplumun bu konuda samimi bir dayanışma içinde devam etmesi gerekiyor.
Viyana'daki görüşmeleri önemli bir adım olarak görüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, toprak bütünlüğünün sağlanması önemlidir.
Esed'in Suriye geleceğinde yoktur, olamaz. Esed çoktan kaçırmıştır. Mültecilere yardım için daha fazla gayret edeceğimize adadık.
Hem terörizmle mücadeleyi hem de mülteci krizini birlikte yürütmeliyiz. Terörü ve mültecileri birbirine karıştırmamak gerekir.
Bu konuda dünyaya örnek teşkil etmemiz gerektiğine inanıyorum. Daha iyi bir gelecek için tüm insanlık için umuttur. Bu bizim için güçlü sürdürülebilir, dengeli olmak kadar önemli.
Karşı karşıya kaldığımız sorunların çoğuz küresel açıdan işbirliği gerekiyor. G20 sadece o ülkeler için değil herkes için önemli.
G20'yi güçlendirmenin çabası içinde olduk. 3 temel kavram üzerinden gittik. Kapsayıcılık, uygulama yatırımlar...
Kapsayıcılık daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, eşitsizliklerin giderilmesi bakımından önemlidir.
Bu akşamki sunumda Çin Devlet Başkanı da bu durumu ifade etti. Gençler arasındaki yüksek işsizlik oranları pek çok G20 ülkesi için ciddi sorundur.
İlk defa sayısal bir hedef üzerinde yoğunlaştık. 2025'e kadar yüzde 15 düzeyinde istihdam sağlayacağız.
Kadınlar ve erkeklerin arasındaki istihdam eşitsizliğini azaltmayı planladık. Çeşitli adımlar attık. En başta geleni G20'nin 5 açılım kısmına 6. olarak KADIN20'yi dahil etmiş olmamız.
Eşitsizliklerin sosyal istikrarla birlikte mücadele için politika öncelikleri konusunda anlaşmaya vardık. Küresel büyüme beklentilerin altında seyir izliyor.
Gelişmekte olan ülkelerde yavaşlama görülüyor. Liderler olarak alınacak tedbirleri konuştuk.
5 hususa değindik;
MTA fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüş ülkeler arasında farklılık gösteriyor.
Gelişen ülkelerdeki sermaye yavaşlaması,
Küresel ticaret yavaşlaması,
Döviz kurlarındaki sert hareketlerin piyasalardaki dalgalanması,
Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'ndeki faiz oranlarının üzerinde durduk.
Zirvede büyüme stratejilerinin etkin bir şekilde uygulanması gerektiği konusunda mutabık kaldık. Artık uygulama zamanı gelmiştir.
2018 yılına kadar yüzde 2,1'lik büyüme hedefi için uygulanmasını izleyeceğiz. Binde 8 bir katkı yapılacağı hesap ediliyor.
Son yıllarda yaşadığımız sıkıntılardan biri yatırım durgunluğudur. Yatırımların canlandırılması konusunda aynı fikirde olduğumuzu gördük. Stratejiler hazırladık.
Altyapı yatırımları için uzun vadeli finansmanlar için çalışılıyor. 4,4 trilyon dolar civarında arttırılacağı hesaplanıyor.
Sadece kamu kaynaklarıyla olmayacağını biliyoruz. Kamu ve özel sektör arasında etkin bir işbirliği şartır.
Bizim ve bazı G20 ülkelerinin önemli birikimleri var. Kamu işbirliğinin daha etkin olması için sürdürmeyi devam ettiriyoruz. İslami finansın gündeme alınması gerektiğini düşünüyoruz.
G20'nin üstlendiği en önemli rol küresel finansal sistem ve önemli yol katettik. Bankacılık ve sigortacılık sektöründe de ciddi adımlar atacağız.
Dönem başkanlığımızda bir başka konu da G20 bir zenginler klubü değildir. Bizler sadece belli refaha ulaşmış devletleri değil kalkınma çabaları devam edenleri de davet ediyoruz.
Bu noktada söyleyecek sözümüzün olması gerekir. 2030 gündemini destekleyecek şekilde yeniden yapılandırılması için mutabık kaldık.
Kapsayıcılık ilkesini bu doğrultuda ısrarla sürdürüyoruz.
Gıda güvenliği, özel sektör, işçi dövizi transferlerini de öne çıkardık. İlk kez gıdayı G20'de tartıştık.