Erdoğan‘ın uyarısı 2 milyar kazandırdı

Türkiye, internet altyapısını dünya ile aynı noktaya taşıyacak 4.5G ihalesinden kazançlı çıktı. Türkiye'yi 2020'lerden sonra birçok ülkenin geçeceği 5G yerine, bir süre sonra eski teknoloji sayılacak 4G sistemine entegre etmek isteyen çevrelerin hesapları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan dönmüştü.

Erdoğan‘ın uyarısı 2 milyar kazandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G’ye geçelim” uyarısı ile mayıs ayındaki kura oranla devletin kazancı 2 milyar lira arttı. Böylelikle, Hazine’nin geliri 11.3 milyar lira yerine 13.2 milyar liraya yükseldi.

İnternet altyapısını dünya ile aynı noktaya taşıyacak 4.5G ihalesinden Türkiye, kazançlı çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G'ye geçelim" uyarısı ile mayıs ayındaki kura oranla devletin kazancı 2 milyar lira artmış oldu. Böylelikle Hazine'nin geliri 11.3 milyar lira yerine 13.2 milyar liraya yükseldi. Türkiye'yi 2020'lerden sonra birçok ülkenin geçeceği 5G yerine, bir süre sonra eski teknoloji sayılacak 4G sistemine entegre etmek isteyen çevrelerin hesapları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan dönmüştü.

5G'ye uyum sağlandı

Şartnamenin yeniden düzenlenmesi, yeni kazanımları da beraberinde getirdi. Bunlardan biri yerlilik oranının artırılması oldu. İhale şartnamesinde yerli ürün oranının yüzde 10'dan yüzde 45'e yükseltilmesi yerli üretimi teşvik edeceği gibi, ithal isteğini de azaltacak. Bu da vatandaşın 4.5G teknolojisini kullanımında fiyat artışını önleyecek. Yine şartname değişikliği ile 4,5G teknolojisi, 5G'ye uyumlu olacak.

2 milyar lira kazançlı

Öte yandan, 26 Ağustos tarihinde yapılan ihalede KDV dahil 3 milyar 960 milyon Avro karşılığı 13,2 milyar lira gelir elde edildi. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyarısı dikkate alınmamış, ihale 26 Mayıs'ta yapılmış olsaydı 2,86 lira avro kuru ile bugünkü teklifler üzerinden 11,3 milyar lira kazanılmış olacaktı. 3,96 milyar avro tutan ihaleden kur artışı sayesinde hazinenin kasasına 2 milyar lira fazla para girecek.

Şartname yenilendi

Bu arada 26 Mayıs'taki ihalenin ertelenmesinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan vekaleten atanmıştı. Şartnamedeki Ar-Ge şartları ve yerlilik oranlarının artırılması gibi önemli değişiklikleri Sayan gerçekleştirdi. Sayan, ihalenin yapılacağı tarihten bir gün önce 25 Ağustos 2015'te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından BTK başkanlığına atandı.

KDV peşin yatacak

Başkan olarak atanan Sayan, ihaleden bir gün sonra 27 Ağustos'ta kararı 3 GSM operatörüne tebliğ etti. Operatörler 7 Eylül Pazartesi gününe kadar kazandıkları ihalenin tutarını peşin ya da taksitler halinde ödeyeceklerini bildirecekler. Bildirimin ardından Eylül ayı içinde yetki belgelerinin BTK tarafından verileceği öğrenildi.

4.5G

Yeni teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi sunacak. Akıllı ev ve şehir altyapılarına geçişte önemli bir aşama olarak kabul edilen 4.5G, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da hayatı kolaylaştıracak çözümler getirecek. Hız kapasitesi artacak.

Gündelik hayatta birçok iş, 4.5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. 4.5G'de hız, veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak.

Erdoğan‘ın uyarısı 2 milyar kazandırdı - Resim: 1

Yüzde 18 KDV peşin ödenecek

BTK'nın, 28 Ekim tarihine kadar 3G imtiyaz sözleşmelerini yenileyerek tadil edilen sözleşmeleri imzalamak üzere işletmeleri davet edecek. Danıştay görüşü alındıktan sonra, tadil edilen imtiyaz sözleşmeleri ile ilgili Kurul'un onayının ardından 1 ay içinde sözleşmeler imzalanacak. BTK'nın bu işlemleri Kasım ayı sonuna kadar bitirmeyi planladığı bildirildi. İhale sonuçlarına göre, Turkcell toplam 1,6 milyar avro, Avea 954 milyon Avro, Vodafone ise 777 milyon Avro ödeme yapacak. Şartname gereği bu tutarlara yüzde 18 katma değer vergisi (KDV) eklenecek.

KOBİ'ler de kazanacak

İhale şartnamesindeki değişiklik yerlilik oranını artırdı. Böylece işletmecilere yatırımlarında kullanacakları ürünlerin yüzde 45'ni Türkiye'de ürün veya sistem geliştirmek için kurulmuş KOBİ'lerden sağlamaları şartı getirildi. Yerli ürün, ilk şartnamede yıllara göre yüzde 3-8-15 olarak belirlenmişti. Yeni şartnamede birinci yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl ise yüzde 45'e çıkarıldı. Bu kapsamda baz istasyonu, anahtarlama, yönlendirici ürünler, şebeke ve haberleşmeye ilişkin yazılım ve donanım ürünleri de yerliden karşılanması sağlanacak.

Kaynak:Yeni Şafak