Erken emeklilik tuzağına dikkat !
"Sahte emeklilik" şebekeleri vatandaşların canını yakıyor !
Emekliliğine kısa bir süre kalan kişiler, sigortalı iş bulamama durumunda primlerini dışarıdan yatırma yoluna gidiyor.
Daha çok eş dost vasıtasıyla tanıdık bir şirket bulanlar kendisini burada çalışıyor gibi göstererek emeklilik bekliyor.
Vatandaşın emeklilik hayalini ranta çevirmek isteyen şebekeler, prime ihtiyacı olan kişileri sahte şirketler üzerinden sigortalı gösteriyor. Bu kişilerin çok azı şirketlerin paravan olduğunu biliyor. En çok emekliliğine bir iki yıl gibi kısa süre kalanlar şebekenin ağına takılıyor.
ADRESLER SAHTE ÇIKTI
SGK denetmenlerinin soruşturmasında bu şebekeye dönük çarpıcı veriler ortaya çıktı. İşyeri kaydı bulunan ve yüzlerce kişi çalıştırıyor gözüken firmalar takibe alındı.
Yapılan incelemelerde şirketlerin tek kuruş sigorta primi yatırmadığı tespit edildi. Firmanın "Kuzular Ayakkabıcılık Giyim Tekstil İnşaat Turizm Nakliye Gıda Maddeleri İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi" isminden şüphelenen müfettişler, mali polisle birlikte adreslere baskın düzenledi.
42 adrese yapılan baskında şirketlerin yerinde ya boş arazi ya da ailelerin oturduğu konutlarla karşılaşıldı. 129 kişinin ifadesini alan müfettişler 42 şirketin paravan olduğunu belirledi. Hayali işyerleri üzerinden sigortalılık bildirimi yapılan bin kişinin sigortası iptal edildi. Ödenen maaşlar ise geri istendi
Şirketin bildirim yapması yetiyor
SGK, yeni adıyla 4A’da işverenin bildirimini esas alıyor. Şirket, çalıştırdığı ve adlarına prim yatırdığı kişileri SGK'ya bildiriyor.
Bildirimin ardından SGK, primleri ‘yatırıldı’ kabul edip emekliliği gelenleri aylığa bağlıyor. Ardından işverenin prim borcu varsa SGK, o borçları tahsile girişiyor. 2 yıllık geriye dönük incelemelerde, sahte şirketler bu tahsilat sırasında ortaya çıkıyor. Kurum, bu nedenle e-hacize geçmeye hazırlanıyor.
SGK: Vaatlere kanmayın
Hayali emeklilik mağduriyetlerinin arttığına işaret eden SGK yetkilileri, 5 bin gün primi olanların 5 bin 600 güne tamamlamak için başvurdukları yöntem konusunda uyarıda bulundu. Yetkililer, "Vatandaşlarımız emeklilikleri için gerekli olan primleri tamamlayabilmek için çıkış yolu ararken şebekenin tuzağına düşüyor.
Özellikle, 'düşük primle emekli olabileceksin' vaadinin cazibesine kapılan kişilere, paravan şirketlerüzerinden sigorta yapılıyor. Bir kişi için en düşük prim miktarı 355 TL iken paravan şirketler, 150-200 TL'yesigorta yapıyor. Paraları cebe indirip devlete tek kuruş ödeme yapmıyorlar" dedi.
3 milyon TL’lik vurgun
Sahte olduğutespit edilen firmaların devlete 3 milyon lira prim borcu olduğu belirlendi. Tedavi ve ilaç hizmetleri karşılığında dadevletten yapılan haksız ödeme ise henüz hesaplanmış değil.
(Bugün)